Приеха Общия устройствен план за следващите 20 години

0

Приключи процедурата по разработване и одобрение на Общ устройствен план, съобщават от общината. Планът бе приет от Общинския съвет на извънредно заседание на 13 ноември и влезе в сила. Документът обхваща устройството на цялата територия на общината – града и 22 села, и има стратегическо значение за развитието й през следващите 20 години. Общият устройствен план на града беше създаден преди 4 години като сега се допълва с включването на всички села.

Общият устройствен план дава допълнителни възможности за проектиране и инвестиране – определя къде какво да се строи, какво се допуска да се разполага в определена територия, къде е подземната инфраструктура, кои са границите на населените места, кои са териториите със специално или смесено предназначение, обясни главният архитект на общината Анастас Карчев. Инвестиционните намерения на бизнеса или общината ще могат да се изпълняват в по-кратки срокове. При кандидатстване с проекти за външно финансиране ще се спестява време, което иначе се губи в процедури за устройствени планове и предпроектиране. Всичко това улеснява значително проектирането и изграждането на нови благоустройствени обекти. Общият устройствен план дава законодателна възможност да се строи извън регулационните граници на населените места. С приемането му, в чертите на селата ще се включат нови територии, които вече се използват от населението.

За първи път в историята си общината разполага с подобен основополагащ устройствен документ и е една от малкото общини в България, успяла да го реализира, уточняват от администрацията.

Несъмнено устройственият план е важен, но в анализите и статистиката, на която е изграден има допуснати толкова грешки, че създават презумпция за набързо претупана разработка, коментира общинският съветник Христо Щерев.

По думите му, устройственият план съдържа дразнещи неточности и неверни констатации за икономиката, инфраструктурата и демографията на общината.

„В областта на икономиката на Общината, където би следвало да се правят изводи конкретно касаещи новите територии, са изписани такива фрапиращи неточности като например, че заводите ЗММ”ЮГ” УНИМЕТ, Завод за перално оборудване, ЗПА”Сакар – Истра”, ”Хранкоинвест”, „Вита фуудс” „Коприна” и др. определят направленията, в които се развива общината, коментира Щерев. Това за съжаление отдавна не е вярно, дори има заводи, които спряха своята дейност много преди 2015 г. Икономиката на общината отдавна се определя от граничните служби и фирми около тях, а сега – от хазартния бизнес. За тях обаче няма нито разработка, нито изводи. Как би се отразило, ако те изчезнат или трябва да се развиват на терени извън града? Къде ще им бъдат предложени такива и има ли стратегия за това?”

Според него сред най-фрапиращите е констатацията, че третокласната пътна мрежа в общината е в задоволително състояние.

„Какво да кажем на хората живеещи в селата по направление Свиленград – Маточина и Свиленград – с.Студена?! Та нали ОбС наскоро прие Декларация за състоянието на тези пътища и я изпрати до Парламент, Президент, Министър-председател… Това според мен е игнориране на декларацията на ОбС”, допълни той.
Според Щерев е дразнещо и изписването на община Добрич, на няколко места, което означава копиране на текстове от друга разработка, както и твърдението, че цялата територия на общината е покрита от стационарна и мобилна мрежа и от трите оператора. Той повдига и въпроса с обезлюдените селища с по един или до десет жители, за които не става ясно какви мерки ще бъдат предприети.

„Естествено има и други по-малки или по-големи пропуски, но дебата ще стане много тежък, каза още той. За мен остана открит въпроса – това ли е ОУПО, който общинските съветници трябваше да приемем и да заплатим с пълното съзнание за добре и качествено свършена работа и отговорност”.

Previous articleПремиерите в кино „Тракия“
Next articleЗа повече внимание през отоплителния сезон призовават от пожарната

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...