Българите от Украйна правят изложба в Свиленград

0

Фотоизложба на стари снимки ще бъде открита в Арт галерията на 25 февруари, от 17.30 часа. Темата е „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. В нея има запазени фотоси от архивите на български семейства, живеещи в Одеска област, които въпреки различните политически влияния там успяват да запазят българския си дух.

До момента изложбата е била представена в Украйна в градовете Одеса, Болград, Харков. В България е минала през Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян, Благоевград, Велико Търново. Снимките в нея са събрани от Български младежки клуб „Актив“ и от „Конгреса на българите в Украйна“. Експозицията е допълнена със снимки на българи от Таврия и Крим, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ гр. Мелитопол.

Изложбата гостува до 6 март 2015 г. по покана на Община Свиленград и се организира в рамките на градските чествания по повод 3 март – Деня на Освобождението на България от турско робство. След откриването й ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов.

Previous article309 стигнаха до теста за митничари
Next articleЖивотновъдите от Свиленградско заявяват пасища след 1 март

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...