Българите от Украйна правят изложба в Свиленград

0

Фотоизложба на стари снимки ще бъде открита в Арт галерията на 25 февруари, от 17.30 часа. Темата е „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. В нея има запазени фотоси от архивите на български семейства, живеещи в Одеска област, които въпреки различните политически влияния там успяват да запазят българския си дух.

До момента изложбата е била представена в Украйна в градовете Одеса, Болград, Харков. В България е минала през Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян, Благоевград, Велико Търново. Снимките в нея са събрани от Български младежки клуб „Актив“ и от „Конгреса на българите в Украйна“. Експозицията е допълнена със снимки на българи от Таврия и Крим, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ гр. Мелитопол.

Изложбата гостува до 6 март 2015 г. по покана на Община Свиленград и се организира в рамките на градските чествания по повод 3 март – Деня на Освобождението на България от турско робство. След откриването й ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...