Животновъдите от Свиленградско заявяват пасища след 1 март

0

Зявленията се приемат от 4 март до 10 март, съобщиха от общинската администрация. Поради кратките срокове и предстоящите празнични и почивни дни в началото на март, община Свиленград ще приема заявления на 07.03.2015г. и 08.03.2015г. /събота и неделя/ от 09.00 ч. до 17.00 ч. в Центъра за административно и информационно обслужване на граждани, на първия етаж.�

До 1 март общината в Свиленград трябва да обяви списъка на пасищата за индивидуално и общо ползване. В края на март или началото на април се очаква да бъде обявена и средната годишна рента за ползването им през стопанската 2014-2015 година. Предимство при предоставянето на пасищата ще имат животновъдите. Те трябва да заявят интереса си до 10 март. Такъв се очаква да има, тъй като евро субсидиите са добри.

Списъкът ще включва всички свободни към настоящия момент имоти по землища, разпределени за индивидуално и общо ползване, които стопаните ще трябва да поддържат през стопанската година. Предимство при наемането им ще имат животновъдите, отглеждащи добичета за паша. След като имотите бъдат разпределени, според изискванията за декари на животно, на търг ще бъдат пуснати и останалите свободни пасища и мери в общината �по землища за поддържане по агроекологичен начин.

Миналата година беше нулева за отдаването на общинските пасища. Промяна в закона остави разпределението на имотите на областните администрации, но то така и не се състоя. Целият процес беше блокиран, тъй като предишното Народно събрание не прие правилник за прилагане на разпоредбата. За това и общината не сключи нито един договор за наем на общинско пасище, а жалаещите десетки стопани бяха разочаровани.

С предишната промяна, опасенията на фермерите в региона бяха, че по-крупни предприемачи, които нямат животни ще продължат да се възползват от наемането на пасищата, и ще прибират сериозни субсидии, иначе така необходими на животновъдите.

Последната промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е обнародвана в Държавен вестник миналата седмица. С нея разпределянето на пасищата и мерите се връща към общините, а приоритет при наемането им ще имат животновъдите.

Специална комисия в общината ще трябва да определи и средната годишна рента за пасищата до края на март-началото на април. Последната приета от общинския съвет е 6 лв. за животновъди и 14 лв. на декар за агроекологично поддържане. Все още обаче са валидни по-стари, сключени в предишни години, договори за наем при доста по-ниска цена на дка, като например 1 лв.

Сегашният срок на договорите ще бъде за 1 година. А общинският съвет възнамерява да въведе максимален от 5 години, вместо досегашните 10.

За екологично поддържане на пасищата евросубсидиите започват от 29 лв. на декар и могат да стигнат и до 80 лв. на декар годишно. Идеята е парите да не се наливат в неактивните фермери и „кухи” ферми. Според публикация във Farmer.bg (от 23 февруари 2015 г) обаче са отпаднали някои от предложените от животновъдите текстове, които са можели да пресекат порочната практика европомощта за екологично насочените площи да отива за рентиери, които не са икономически активни и не допринасят за развитието на животновъдството в страната. По неофициална информация от 5-те милиона декара държавни и общиниски ливади в цялата страна животновъдите ползват едва 1 млн. дка. Браншът е отправил запитване за среща с премиера Бойко Борисов, на която ще предложат нови законодателни промени.

Previous articleБългарите от Украйна правят изложба в Свиленград
Next articleНаши фолклорни състави показват традиции в Къркларели

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...