Група от Свиленград почете паметта на митрополит Герасим в Струмица

0

На 1 декември се навършват 100 години от смъртта му

100 години след смъртта на роденият в Свиленград митрополит Герасим Струмишки, група свиленградчани посети в Македония местата, свързани с паметта му. Инициативата „По стъпките на митрополита“, подета от музея и организирана от общината в града, получи от Министерството на културата правото да ползва логото „2018 – Европейска година на културното наследство“, в която се включи и РИМ-Благоевград.

Групата от музея и Община Свиленград, посети Женския манастир в Берово и град Струмица, където митрополит Герасим упорито и неуморно се бори за утвърждаване на българщината чрез църковното и образователно дело. Сред културно-историческите паметници на града е и построената и възстановена от митрополита църква „Св. Св. Кирил и Методий”. От рода на Герасим Струмишки е световноизвестният мим, свиленградчанинът Герасим Дишлиев.

Роден на 5 октомври 1860 г. в тогавашния Мустафа паша /Свиленград/, Георги Димитров Байрямов е запален в искрата на родолюбието най-вероятно от учителствалия в града Иван Вазов. Той продължава образованието си в българското духовно училище в Одрин, приема монашество, а през 1889 г.  завършва Киевската духовна семинария.  От 1889 до 1891 година е законоучител при Солунската мъжка гимназия и дякон; същата година става йеромонах. Българската екзархия го изпраща за председател на българската община в град Струмица. На 22 декември 1897 г. той  е ръкоположен за каноничен струмишки митрополит под името Герасим Струмишки.

Градът от IX век е в пределите на Първата българска държава, след битката при Беласица в 1014 г. попада под византийска власт. В османския период в Струмица се разгаря упорита борба за българско училище и българска църква. В края на 60-те години на XIX век в Струмица е формирана българска църковна община. През март 1870 година в града отваря врати новобългарско училище, но гъркоманите се оказват по-силни и много скоро училището е закрито, а учителите – заточени. Двете църкви в града – опожарени и разрушени напълно, възстановяването им не е разрешено.

Въпреки преобладаващото българско население и искането за присъединяване на Македония към новообразуващата се българска държава след Руско-турската война от 1878 г., закриването  на българските училища в Македония продължава.

През 1897 г. със султански берат в града е учредена Струмишка българска митрополия, подведомствена на Българската екзархия с първи предстоятел митрополит Герасим. До началото на ΧΧ в. в града няма българска църква, а духовните нужди на екзархийското население се поемат от един малък параклис. В такава една обстановка митрополит Герасим упорито и неуморно се бори за утвърждаване на българщината чрез църковното и образователно дело. Една от задачите му е да съгради черква. И успява. През 1911 г. е завършен и осветен монументалният екзархийски катедрален храм „Свети Св. Кирил и Методий“.

Градът е освободен от османска власт на 21 октомври 1912 г. по време на Балканската война от Българската армия. По време на Междусъюзническата война през 1913 г. е изгорен. Така се наслагват драматичните исторически събития, че отреждат на митрополит Герасим главната роля – да се бори за изграждането и възстановяването на българската църква.

Почитта на хората към неговата личност и дело, води до изпълнение на последната му воля да не бъде погребан в общ гроб, а в църквата съградена от него. Умира на 1.12.1918 г. Гордият родолюбец не доживява до 1919 г., когато след края на Първата световна война по силата на Ньойския договор Струмица и Западните покрайнини са отнети от България и дадени от Антантата на Кралството на сърби, хървати и словенци, бъдещата Югославия.

Днес тленните му останки лежат в криптата на старата църква, над която се издига новият храм. 100 години след неговата смърт, отец Димитър от църквата „Св.Св.Кирил и Методий“ в Струмица продължава въодушевено и със задоволство да разказва за борбения дух и стореното добро от митрополита. А на гроба му винаги гори свещ.

Любезни и гостоприемни към групата са били и работещите 24-ма служители в Музея в Струмица. Свиленградчани са се запознали с историческото развитие на града, с неговата история и поминък. Част от културно-историческото наследство на Струмица е и съградената от митрополит Герасим църква „Св.св.Кирил и Методий“.

Данните в материала са предоставени от Елена Митева, директор на Исторически музей Свиленград

Previous article„Унищожителят” в кино “Тракия”
Next articleУспехи за мъжкия бадминтон

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...