Група от Свиленград почете паметта на митрополит Герасим в Струмица

0

На 1 декември се навършват 100 години от смъртта му

100 години след смъртта на роденият в Свиленград митрополит Герасим Струмишки, група свиленградчани посети в Македония местата, свързани с паметта му. Инициативата „По стъпките на митрополита“, подета от музея и организирана от общината в града, получи от Министерството на културата правото да ползва логото „2018 – Европейска година на културното наследство“, в която се включи и РИМ-Благоевград.

Групата от музея и Община Свиленград, посети Женския манастир в Берово и град Струмица, където митрополит Герасим упорито и неуморно се бори за утвърждаване на българщината чрез църковното и образователно дело. Сред културно-историческите паметници на града е и построената и възстановена от митрополита църква „Св. Св. Кирил и Методий”. От рода на Герасим Струмишки е световноизвестният мим, свиленградчанинът Герасим Дишлиев.

Роден на 5 октомври 1860 г. в тогавашния Мустафа паша /Свиленград/, Георги Димитров Байрямов е запален в искрата на родолюбието най-вероятно от учителствалия в града Иван Вазов. Той продължава образованието си в българското духовно училище в Одрин, приема монашество, а през 1889 г.  завършва Киевската духовна семинария.  От 1889 до 1891 година е законоучител при Солунската мъжка гимназия и дякон; същата година става йеромонах. Българската екзархия го изпраща за председател на българската община в град Струмица. На 22 декември 1897 г. той  е ръкоположен за каноничен струмишки митрополит под името Герасим Струмишки.

Градът от IX век е в пределите на Първата българска държава, след битката при Беласица в 1014 г. попада под византийска власт. В османския период в Струмица се разгаря упорита борба за българско училище и българска църква. В края на 60-те години на XIX век в Струмица е формирана българска църковна община. През март 1870 година в града отваря врати новобългарско училище, но гъркоманите се оказват по-силни и много скоро училището е закрито, а учителите – заточени. Двете църкви в града – опожарени и разрушени напълно, възстановяването им не е разрешено.

Въпреки преобладаващото българско население и искането за присъединяване на Македония към новообразуващата се българска държава след Руско-турската война от 1878 г., закриването  на българските училища в Македония продължава.

През 1897 г. със султански берат в града е учредена Струмишка българска митрополия, подведомствена на Българската екзархия с първи предстоятел митрополит Герасим. До началото на ΧΧ в. в града няма българска църква, а духовните нужди на екзархийското население се поемат от един малък параклис. В такава една обстановка митрополит Герасим упорито и неуморно се бори за утвърждаване на българщината чрез църковното и образователно дело. Една от задачите му е да съгради черква. И успява. През 1911 г. е завършен и осветен монументалният екзархийски катедрален храм „Свети Св. Кирил и Методий“.

Градът е освободен от османска власт на 21 октомври 1912 г. по време на Балканската война от Българската армия. По време на Междусъюзническата война през 1913 г. е изгорен. Така се наслагват драматичните исторически събития, че отреждат на митрополит Герасим главната роля – да се бори за изграждането и възстановяването на българската църква.

Почитта на хората към неговата личност и дело, води до изпълнение на последната му воля да не бъде погребан в общ гроб, а в църквата съградена от него. Умира на 1.12.1918 г. Гордият родолюбец не доживява до 1919 г., когато след края на Първата световна война по силата на Ньойския договор Струмица и Западните покрайнини са отнети от България и дадени от Антантата на Кралството на сърби, хървати и словенци, бъдещата Югославия.

Днес тленните му останки лежат в криптата на старата църква, над която се издига новият храм. 100 години след неговата смърт, отец Димитър от църквата „Св.Св.Кирил и Методий“ в Струмица продължава въодушевено и със задоволство да разказва за борбения дух и стореното добро от митрополита. А на гроба му винаги гори свещ.

Любезни и гостоприемни към групата са били и работещите 24-ма служители в Музея в Струмица. Свиленградчани са се запознали с историческото развитие на града, с неговата история и поминък. Част от културно-историческото наследство на Струмица е и съградената от митрополит Герасим църква „Св.св.Кирил и Методий“.

Данните в материала са предоставени от Елена Митева, директор на Исторически музей Свиленград

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...