Наши фолклорни състави показват традиции в Къркларели

0

Читалищни състави заминават за турската община Къркларели на 13 март. Групите ще представят там фолклорните особености на нашия край, танцова възстановка на тракийска сватба и ще подредят изложба, представяща традициите на Свиленград.

Само преди три дни, фолклорни състави от турската община бяха на посещение в града край границата. Дните на турската и българската култура са част от проекта на НЧ „Просвета 1870” по трансграничната програма България-Турция. По него културното средище се ремонтира, газифицира и се сдоби с ново оборудване и музикални инструменти. Предстои пристигането и на нова озвучителна техника и носии.

Миналата събота община Къркларели показа някои от типичните за този край на Турция продукти. На специален щандове във фоайето на читалището бяха изложени гроздов сок, сирене и халва, на други – типичните шевици и ръчно изработени бижута, както и копринена носия. В очакване на концерта на турския фолклорен състав, посетителите можеха да разгледат и няколко фотоса. Те бяха на стари къщи от града Къркларели, в който са живели през годините гърци, турци и българи, обясни заместник-кметът на турската община. В кратката концертна програма беше направена възстановка на сватбен ритуал. Бяха показани и типични за Къркларели хороводни стъпки.

Проектът „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” приключва през април. По партньорската програма България-Турция за читалището в Свиленград бяха отпуснати 647 хил. 493 евро.

снимка: Танцовият състав на Къркларели на сцената на читалището в Свиленград

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...