Наши фолклорни състави показват традиции в Къркларели

0

Читалищни състави заминават за турската община Къркларели на 13 март. Групите ще представят там фолклорните особености на нашия край, танцова възстановка на тракийска сватба и ще подредят изложба, представяща традициите на Свиленград.

Само преди три дни, фолклорни състави от турската община бяха на посещение в града край границата. Дните на турската и българската култура са част от проекта на НЧ „Просвета 1870” по трансграничната програма България-Турция. По него културното средище се ремонтира, газифицира и се сдоби с ново оборудване и музикални инструменти. Предстои пристигането и на нова озвучителна техника и носии.

Миналата събота община Къркларели показа някои от типичните за този край на Турция продукти. На специален щандове във фоайето на читалището бяха изложени гроздов сок, сирене и халва, на други – типичните шевици и ръчно изработени бижута, както и копринена носия. В очакване на концерта на турския фолклорен състав, посетителите можеха да разгледат и няколко фотоса. Те бяха на стари къщи от града Къркларели, в който са живели през годините гърци, турци и българи, обясни заместник-кметът на турската община. В кратката концертна програма беше направена възстановка на сватбен ритуал. Бяха показани и типични за Къркларели хороводни стъпки.

Проектът „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” приключва през април. По партньорската програма България-Турция за читалището в Свиленград бяха отпуснати 647 хил. 493 евро.

снимка: Танцовият състав на Къркларели на сцената на читалището в Свиленград

Previous articleЖивотновъдите от Свиленградско заявяват пасища след 1 март
Next articleПълен обрат в митницата. Стефан Марашев пое кормилото

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...