Депутати представиха „Визия за България” в Свиленград

0

Проектът „Визия за България” беше представен в Свиленград. В голямата зала на общинската администрация присъстваха граждани и симпатизанти на БСП. Гости на дискусията бяха депутатите Александър Симов, Нона Йотова и свиленградският народен представител Никола Динков.

Срещата беше открита от Георги Илиев – председател на социалистическата партия в община Свиленград и член на Националния съвет на БСП. Депутатите разясниха основните положения във Визията. Самият документ представя вижданията на социалистите по различни въпроси от областта на демографията, икономиката, образованието, здравеопазването, културата и др.

Това са идеи за радикална промяна на системата, заяви Александър Симов. Той подчерта, че визията е отворен документ, а по време на проведените до момента срещи са получили над 50 нови предложения, с които ще я допълнят.

Демографската криза е свързана с доходите, раждаемостта, икономиката, инфраструктурата, каза инж. Никола Динков. Той сравни средната работна заплата от няколко области в страната и заяви, че социалистите предлагат създаването на Фонд за сближаване на регионите, чрез който да се стимулират по-слабо развитите от тях.

Доходите в България са ниски, тъй като в голямата си част инвестициите се правят именно заради слабо платената работна ръка, а производствата са с ниска добавена стойност, каза Динков. Той посочи, че в Източна Европа се произвеждат 36% от автомобилите на цяла Европа, а в България се произвеждат например кабели. Динков даде пример и с Унгария, където за последните 10 години, заради държавните стимули, раждаемостта е скочила два пъти, докато в България през 2008 г. са родени 86 хил. деца, а миналата – 65 600.

БСП предлага още подпомагане на малките и средните предприятия в по-слабо развитите райони, а разкриващите работни места в малките градове и селата да бъдат освободени от данък печалба и данък сгради за първите пет години. В областта на земеделието, обясни още Динков, са предвидени конкретни мерки за стимулиране на биопроизводството, зеленчукопроизводството, овощарството, както и преференции за младите фермери.

Свиленградчани се интересуваха от редица въпроси от местно и национално ниво – от готовността на социалистите да управляват до вицепремиера Валери Симеонов, заради изказването му за протестиращите майки на деца с увлеждания.

Като майка съм възмутена от думите на Валери Симеонов. Този човек трябва да си ходи, заяви от публиката Десислава Димитрова.

Аз до преди малко мислех, че това е фалшива новина, но не е. Това е цинизъм, отговори Александър Симов и съобщи изтеклата по време на срещата информация, че Валери Симеонов ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

БСП е единствената алтернатива на управлението, каза още Симов. По думите му, медийна спекулация е въпросът за евентуална коалиция на БСП с друга партия и той може да се коментира едва след изборите.

Ние трябва да видим как максимално добре да се представим на изборите, категоричен беше той. Очакванията на депутата са кабинетът Борисов 3 да не изкара пълен мандат и да има предсрочни избори.

Преди дискусията в голямата зала, депутатите се срещнаха с културни дейци от общината, където бяха поставени редица проблеми свързани с образованието, джендър идеологията, изкривяващите историческата действителност учебници, читалищната дейност, меценатството и др., каза Нона Йотова.

По време на дискусията стана ясно още, че до седмица Никола Динков ще отправи към министъра на финансите Владислав Горанов актуално питане, касаещо бъдещи отчисления или въвеждането на местен данък, чрез който казината в Свиленград да оставят част от печалбата си в общината.

Previous articleПремиера на „Хелоуин” и „Мистерията на къщата с часовника” в кино “Тракия”
Next articleНад 2 хил. кутии цигари в тайник откриха на „Капитан Петко войвода”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...