Изложбата „Хасковските евреи и спасението – 1943 г.” откриха в читалището

0

Изложбата „Хасковските евреи и спасението – 1943 г.” бе открита в читалище „Просвета” в Свиленград и ще остане там до 19 октомври. Просветното средище посрещна експозицията, част от  Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, реализирана от Областния управител на Хасково Станислав Дечев, с подкрепата на МС, РИМ Хасково, Регионалното дружество на евреите “Шалом” и Държавния архив в Хасково.Посветена е на 75-тата годишнина от спасението на българските евреи.

„Свиленград  е дал дом за десетки еврейски семейства, които между Първата и Втората световна война се изселват в посока Хасково. Тук обаче остават спомени за техния бит, за отношенията им с местното население и за културата им”, разказаха свиленградчани. Председателят на читалището  Васил Василев благодари на областния управител на Хасково Станислав Дечев за това, че тази изложба гостува тук.

„Това са документи, които са изключително любопитни за съвременниците, затова съм  убеден, че интересът към експозицията ще е сериозен”, посочи той.

Областният управител на Хасково подчерта, че стореното от българския народ преди 75 години е подвиг, който освен че е спасил живота на хиляди хора, е съхранил братските взаимоотношения между различните етноси в България до ден днешен. Станислав Дечев анонсира бъдещите гостувания на изложбата на РИМ Хасково в Димитровград от 22 до 29 октомври и в Харманли от 29 октомври до 4 ноември.

Previous articleДиректорът на музея с награда от ВВС
Next articleМедали за мажоретките ни от Европейското в Хърватска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...