Директорът на музея с награда от ВВС

0

Директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева бе наградена от командването на Военновъздушните сили на България. Отличието й връчи командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков на специална церемония в София по случай празника на българската бойна авиация – 16 октомври.
Наградата е “за значителен организационен и личен принос при възстановяването и поддържането на местата в района, свързани с българската авиационна бойна слава, и на паметника на летеца-легенда Христо Топракчиев в Свиленград”.

Много са паметните места в Свиленград, свързани с българската бойна слава, а за мястото на града ни в историческите събития може да се научи от изданието на тукашния музей „Свиленград и Балканските войни“.

Градът ни е първият освободен в първия ден на Балканската война – 5.10.1912 г. Край него се провежда първата битка, удържана е първата победа с превземането на връх Шейновец, наградени са първите герои с ордените за храброст лично от главнокомандващия – цар Фердинанд. На 10-и октомври тук се установява за близо 5 месеца и щабът на Втора българска армия начело с ген. Никола Иванов. Тук се взема историческото решение за атаката и щурма на Одрин. Тук се ражда българската бойна авиация – нещо новаторско за времето си.

Първата жертва на българската авиация Христо Топракчиев остава завинаги в Свиленград на 27 г. Паметникът му е издигнат в градския парк на 05.10.1985 г. Героят-летец загива при боен полет над крепостта Одрин в Балканската война. При преместването на гробищния парк през 1929 г. тленните останки на Топракчиев и капитан Никола Андреев остават непреместени от уважение към саможертвата и героизма им. Община Свиленград поддържа и района на първото бойно летище в местността „Малките ливади” край Свиленград, над което изгаря летецът – поручик Христо Топракчиев.
С паметника „Одринци” е увековечена паметта на загиналите при обсадата и щурма на Одрин през Балканската война. Върху черен гранит със златни букви са изписани имената на 1986-те герои – войници и офицери. Този паметник е открит на 5 октомври 2008 г. и построен с подкрепата на Община Свиленград, Националния исторически музей, сдружение „Плиска”, по-големи дарители са: Бояна Попова, Валери Симеонов, Стефан Шарлопов, Слави Бинев, общините Бургас, Пловдив, София, Казанлък, много фирми.
Последният принос на свиленградчани за съхраняване паметта и почитта към миналото и героите е паметникът на генерал Никола Иванов, открит миналата година с подкрепата на фондация „Въздигане“. Това е първият паметник на героя от Одрин у нас. Делата му го нареждат сред най-видните военачалници в Европа от първата половина на ХХ век.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...