Директорът на музея с награда от ВВС

0

Директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева бе наградена от командването на Военновъздушните сили на България. Отличието й връчи командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков на специална церемония в София по случай празника на българската бойна авиация – 16 октомври.
Наградата е “за значителен организационен и личен принос при възстановяването и поддържането на местата в района, свързани с българската авиационна бойна слава, и на паметника на летеца-легенда Христо Топракчиев в Свиленград”.

Много са паметните места в Свиленград, свързани с българската бойна слава, а за мястото на града ни в историческите събития може да се научи от изданието на тукашния музей „Свиленград и Балканските войни“.

Градът ни е първият освободен в първия ден на Балканската война – 5.10.1912 г. Край него се провежда първата битка, удържана е първата победа с превземането на връх Шейновец, наградени са първите герои с ордените за храброст лично от главнокомандващия – цар Фердинанд. На 10-и октомври тук се установява за близо 5 месеца и щабът на Втора българска армия начело с ген. Никола Иванов. Тук се взема историческото решение за атаката и щурма на Одрин. Тук се ражда българската бойна авиация – нещо новаторско за времето си.

Първата жертва на българската авиация Христо Топракчиев остава завинаги в Свиленград на 27 г. Паметникът му е издигнат в градския парк на 05.10.1985 г. Героят-летец загива при боен полет над крепостта Одрин в Балканската война. При преместването на гробищния парк през 1929 г. тленните останки на Топракчиев и капитан Никола Андреев остават непреместени от уважение към саможертвата и героизма им. Община Свиленград поддържа и района на първото бойно летище в местността „Малките ливади” край Свиленград, над което изгаря летецът – поручик Христо Топракчиев.
С паметника „Одринци” е увековечена паметта на загиналите при обсадата и щурма на Одрин през Балканската война. Върху черен гранит със златни букви са изписани имената на 1986-те герои – войници и офицери. Този паметник е открит на 5 октомври 2008 г. и построен с подкрепата на Община Свиленград, Националния исторически музей, сдружение „Плиска”, по-големи дарители са: Бояна Попова, Валери Симеонов, Стефан Шарлопов, Слави Бинев, общините Бургас, Пловдив, София, Казанлък, много фирми.
Последният принос на свиленградчани за съхраняване паметта и почитта към миналото и героите е паметникът на генерал Никола Иванов, открит миналата година с подкрепата на фондация „Въздигане“. Това е първият паметник на героя от Одрин у нас. Делата му го нареждат сред най-видните военачалници в Европа от първата половина на ХХ век.

Previous articleЗадържаха 40-годишен свиленградчанин за дрога
Next articleИзложбата „Хасковските евреи и спасението – 1943 г.” откриха в читалището

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...