Откриха пленера „Нарисувани усещания”

0

Официално стартира четвъртото издание на Национален пленер „Нарисувани усещания“, организиран от Общинска Администрация и Исторически музей Свиленград по случай празника на града 5-ти октомври. От 22 до 27 септември художници от страната и местни творци ще създадат по 2 картини със впечатленията си от Свиленград и района наоколо.

В неделя творците ще имат възможност да се разходят до Мезек, където някои от художниците могат да останат да рисуват средновековната крепост или тракийската гробница. В града, Старият мост е от десетилетия е вдъхновение за много творци. Тъкмо него са избрали да претворят в картините си свиленградчанките Златомира Костова и Елена Делибозова, споделиха те. Златомира участва в пленера за втори път, а за Елена това е първо участие. Третият представител от Свиленград е художничката Ивалина Недева, която посрещна всички творци в събота, в арт галерията за официалното откриване на „Нарисувани усещания”.

В пленера участват творци от София и Пловдив, а сред тях има младежи и студенти, изучаващи изобразително изкуство. Забележителностите на Свиленград ще претворят в платна още Владимир Запрянов, Иван Додов, Ася Аксентиева, Никола Станков, Мария Стоева, Марияна Чолева, Светла Тенева.

В рамките на проявата, творците ще имат възможност да разгледат и българските светини в Одрин. В една от тях – църквата „Св. Георги”, преди 10 години бе създаден и филиал на свиленградското читалище „Просвета 1870”, който преди борени дни отбеляза своя юбилей с богата програма. Това е първият филиал на читалище извън пределите на страната. В Одрин творците ще се срещнат с ръководителя на филиала – Мария Чъкърък, която също е художник.

В последния ден от пленера, ще бъде подредена и изложбата от картини. От 18.00 часа тя ще бъде официално открита. Творбите ще допълнят фонда с картини, собственост на общината.

Previous articleСвиленградчанинът Димитър Петров стана световен шампион по кик бокс
Next articleЕфективни системи за пелети представиха австрийска компания и Термопроектстрой

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...