Откриха пленера „Нарисувани усещания”

0

Официално стартира четвъртото издание на Национален пленер „Нарисувани усещания“, организиран от Общинска Администрация и Исторически музей Свиленград по случай празника на града 5-ти октомври. От 22 до 27 септември художници от страната и местни творци ще създадат по 2 картини със впечатленията си от Свиленград и района наоколо.

В неделя творците ще имат възможност да се разходят до Мезек, където някои от художниците могат да останат да рисуват средновековната крепост или тракийската гробница. В града, Старият мост е от десетилетия е вдъхновение за много творци. Тъкмо него са избрали да претворят в картините си свиленградчанките Златомира Костова и Елена Делибозова, споделиха те. Златомира участва в пленера за втори път, а за Елена това е първо участие. Третият представител от Свиленград е художничката Ивалина Недева, която посрещна всички творци в събота, в арт галерията за официалното откриване на „Нарисувани усещания”.

В пленера участват творци от София и Пловдив, а сред тях има младежи и студенти, изучаващи изобразително изкуство. Забележителностите на Свиленград ще претворят в платна още Владимир Запрянов, Иван Додов, Ася Аксентиева, Никола Станков, Мария Стоева, Марияна Чолева, Светла Тенева.

В рамките на проявата, творците ще имат възможност да разгледат и българските светини в Одрин. В една от тях – църквата „Св. Георги”, преди 10 години бе създаден и филиал на свиленградското читалище „Просвета 1870”, който преди борени дни отбеляза своя юбилей с богата програма. Това е първият филиал на читалище извън пределите на страната. В Одрин творците ще се срещнат с ръководителя на филиала – Мария Чъкърък, която също е художник.

В последния ден от пленера, ще бъде подредена и изложбата от картини. От 18.00 часа тя ще бъде официално открита. Творбите ще допълнят фонда с картини, собственост на общината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...