13 речни участъка в областта имат нужда от почистване

0

Новообразувани наноси по коритото на река Марица при Свиленград бяха включени в списъка, за който ще се иска финансиране от Министерски съвет. Днес в Хасково беше приет списък на обектите, които да бъдат включени в Областната програма за намаляване риска от бедствия. Речните участъци, нуждаещи се от почистване, са предложени от общините, съобщиха от областната администрация.

Комисия е установила наличието на новообразуващи се острови на няколко места по реката при Свиленград. Някои от тях са започнали да се залесяват с храстовидна растителност. Според експертите, в участъка от новия до стария мост е необходимо изземване на наносните отлагания, за да не се наруши проводимостта на речното корито, което от своя страна може да доведе до широки разливи и наводнения при високи води.

Отлагания на земни маси са установени и в участъка от стария мост до жп моста, както и в участъците преди новия мост и след новия ЖП мост. За участъка от 553 м преди новия мост, комисията е установила образуван остров от наносни отлагания, който към момента е залесен с храсти и единични дървета. Това измества течението на водата в ляво и в дясно и предизвиква образуването на нови наноси, които значително намаляват проводимостта на речното корито, констатират от комисията. От там е взето решение, обектът да бъде включен в областния план за намаляване риска от бедствия и последващо почистване в описаният участък.

Общо 13 речни участъка от региона имат нужда от почистване и укрепване, става ясно от заседанието на областния съвет за намаляване риска от бедствия. За финансиране ще бъдет предложени още 4 участъка от река Марица: при село Брод, при Симеоновград, преди устието на река Хисарска и под моста на АМ Марица. В списъка са включени още участъци от река Бисерска, река Белишка, река Лозенска, река Селска при Малко градище, река Синаповска при село Княжево и река Мусачевска.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...