13 речни участъка в областта имат нужда от почистване

0

Новообразувани наноси по коритото на река Марица при Свиленград бяха включени в списъка, за който ще се иска финансиране от Министерски съвет. Днес в Хасково беше приет списък на обектите, които да бъдат включени в Областната програма за намаляване риска от бедствия. Речните участъци, нуждаещи се от почистване, са предложени от общините, съобщиха от областната администрация.

Комисия е установила наличието на новообразуващи се острови на няколко места по реката при Свиленград. Някои от тях са започнали да се залесяват с храстовидна растителност. Според експертите, в участъка от новия до стария мост е необходимо изземване на наносните отлагания, за да не се наруши проводимостта на речното корито, което от своя страна може да доведе до широки разливи и наводнения при високи води.

Отлагания на земни маси са установени и в участъка от стария мост до жп моста, както и в участъците преди новия мост и след новия ЖП мост. За участъка от 553 м преди новия мост, комисията е установила образуван остров от наносни отлагания, който към момента е залесен с храсти и единични дървета. Това измества течението на водата в ляво и в дясно и предизвиква образуването на нови наноси, които значително намаляват проводимостта на речното корито, констатират от комисията. От там е взето решение, обектът да бъде включен в областния план за намаляване риска от бедствия и последващо почистване в описаният участък.

Общо 13 речни участъка от региона имат нужда от почистване и укрепване, става ясно от заседанието на областния съвет за намаляване риска от бедствия. За финансиране ще бъдет предложени още 4 участъка от река Марица: при село Брод, при Симеоновград, преди устието на река Хисарска и под моста на АМ Марица. В списъка са включени още участъци от река Бисерска, река Белишка, река Лозенска, река Селска при Малко градище, река Синаповска при село Княжево и река Мусачевска.

Previous articleНа Капитан Андреево спряха лекарства за полова мощ
Next articleБлъсналият полицай по време на акция остава под гаранция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...