Свиленград отбелязва 3 март с културни и спортни прояви

0

Уникална изложба „Българите в Украйна, Таврия и Крим” в арт галерията до 6 март

Свиленград ще отбележи Деня на Освобождението с полагане на венци и цветя на паметника на героите от войните на площад „5 октомври”. Тържествената церемония ще се състои от 11 часа. Същата вечер, от 17.30 часа, на сцената на читалище „Просвета 1870” ще бъде представен музикално-поетичният спектакъл „България завинаги бъди” с участието на градския духов оркестър, народния хор „Станко Панайотов” и самодейните състави към читалището.

Част от празничните събития са финалът и награждаването на традиционния турнир по футбол на малки вратички за купа „Трети март”, които ще се състоят на 3 март от 11.30 часа на спортна площадка „Изгрев”. Турнирът се провежда в няколко кръга с участието на 13 отбора от местни любители футболисти.

Вече десет години спортното събитие, организирано от общината, се радва на голям интерес от многобройни фенове на най-популярната игра.

Спортната празнична програма е допълнена с турнир по шахмат за купа „Трети март”, който също вече е традиционен. В клуба по шахмат на 28 февруари е финалът на турнира за деца от 8 до 16 г. , който ще се проведе от 11 часа, а на 3 март от 14 часа е финалът на открития шампионат по шахмат за възрастни.

До 6 март местните жители и гости на Свиленград могат да разгледат в Арт галерията фотоизложбата „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“, гостуваща по покана на общината. Изложбата се състои от автентични снимки от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област, като най-старите от тях датират от първото десетилетие на миналия век.

Над 200 000 българи живеят в пределите на Украйна и Молдова. Те са потомци на избягали от османския гнет българи през втората половина на XVIII век. Така се създава най-голямата българска диаспора. След разпадането на СССР българите там създават свои училища, където се изучават български език и литература, откриват читалища, библиотеки, създават танцови и певчески състави, за да съхранят връзката си със своята прародина. Неофициална столица е град Болград, където етническите българи съставляват 63% от населението.

Previous articleИзложба на български мартеници в Одрин
Next article„НИЛ” грабна купа „Трети март” в драматичен финал

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...