Изложба на български мартеници в Одрин

0

Изложба на ръчно направени мартеници организира свиленградският музея в турския град Одрин. Красотата на българския амулет, закичван на 1 март за здраве ще бъде показана в църквата „Св. Св. Константин и Елена” тази събота.

До 24 февруари от музея събираха ръчно направени от свиленградчани мартеници в организиран конкурс. В него освен традиционната мартеница, имаше категория, в която подобаващо бяха оценени и иновативните методи и материали за направата на червено-белия символ. Отделно беше организирана и Народна работилница Баба Марта. Целта й беше деца от училищата в града да си изработят сами мартеницата и така да научат повече за нея и нейната символика.

Покрай работилницата ние говорим за символиката, за белия и червения конец, как традицията се е променяла във времето, от кога започва, обясни директорът на музея Елена Митева.

Всъщност няколко са легендите, които си припомняме преди 1� март, когато мартеницата ритуално се закичва за здраве. Най-популярната е свързана с основателя на българската държава хан Аспарух. А иначе корените на амулета, носещ здраве, са езически, но запазени и през християнството по нашите земи.

Символът е уникален за това, че е български, но намира вече привърженици и в съседните на България страни, обясни още Митева.

А привържениците на българската мартеница в съседните страни провокират и една интересна изложба на червено-белия накит в съседния турски град Одрин. Там ще бъдат показани най-добрите, изработени от свиленградчани мартеници, излъчени след организирания от музея конкурс. В съботата, тъкмо преди идването на Баба Марта, мартениците ще бъдат показани в църквата „Св. св. Константин и Елена” в Одрин.

Надяваме се тази изложба да предизвика интерес в Одрин, защото там има и ученици, които изучават български, и вече очакват да видят направеното от свиленградачни, коментира още Елена Митева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...