Изложба на български мартеници в Одрин

0

Изложба на ръчно направени мартеници организира свиленградският музея в турския град Одрин. Красотата на българския амулет, закичван на 1 март за здраве ще бъде показана в църквата „Св. Св. Константин и Елена” тази събота.

До 24 февруари от музея събираха ръчно направени от свиленградчани мартеници в организиран конкурс. В него освен традиционната мартеница, имаше категория, в която подобаващо бяха оценени и иновативните методи и материали за направата на червено-белия символ. Отделно беше организирана и Народна работилница Баба Марта. Целта й беше деца от училищата в града да си изработят сами мартеницата и така да научат повече за нея и нейната символика.

Покрай работилницата ние говорим за символиката, за белия и червения конец, как традицията се е променяла във времето, от кога започва, обясни директорът на музея Елена Митева.

Всъщност няколко са легендите, които си припомняме преди 1� март, когато мартеницата ритуално се закичва за здраве. Най-популярната е свързана с основателя на българската държава хан Аспарух. А иначе корените на амулета, носещ здраве, са езически, но запазени и през християнството по нашите земи.

Символът е уникален за това, че е български, но намира вече привърженици и в съседните на България страни, обясни още Митева.

А привържениците на българската мартеница в съседните страни провокират и една интересна изложба на червено-белия накит в съседния турски град Одрин. Там ще бъдат показани най-добрите, изработени от свиленградчани мартеници, излъчени след организирания от музея конкурс. В съботата, тъкмо преди идването на Баба Марта, мартениците ще бъдат показани в църквата „Св. св. Константин и Елена” в Одрин.

Надяваме се тази изложба да предизвика интерес в Одрин, защото там има и ученици, които изучават български, и вече очакват да видят направеното от свиленградачни, коментира още Елена Митева.

Previous articleРокада в ръководството на ГЕРБ в Свиленград
Next articleСвиленград отбелязва 3 март с културни и спортни прояви

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...