В Свиленград и Одрин отбелязаха 10 години читалище

0

10 години от създаването на първият български филиал на читалище извън пределите на България бяха отбелязани в Одрин. За юбилея беше открита нова многофункционална зала в двора на църквата „Св. Георги”. Досега културното средище се помещаваше в малко помещение в храма.

За тържествата в Одрин пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов, депутати от българския парламент, извънредният и пълномощен посланик на България в Турция Надежда Нейнски, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, областният управител на Ямбол Димитър Иванов, представители на местните и регионални власти от двете страни на българо-турската граница, свещеници. Домакин на честванията е Генералното консулство на България в Одрин.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави секретаря на читалището Мария Чъкърък за неуморната просветителска дейност в Одрин и благодари чрез нея на всички местни хора, които отстояват традиционните български ценности. Той подари на читалището книги, свързани с историята на област Хасково, подготвени и издадени от историците от РИМ Хасково.

Честванията започнаха ден по-рано в Свиленград с богата програма, посветена на откриването на филиала на НЧ „Просвета 1870” в турския град. В Свиленград бе открита експозиция с произведения на творческите клубове в Одрин – клуб „Ебру“ /техника за рисуване върху вода/, Клуб „Детска рисунка“, Клуб за масова бижутерия и клуба по фотография.

В тържествения концерт участваха Духов оркестър „К. Манов“ с диригент В. Василев и солистите Здравко Николов, Петър Панчев и Виктория Танева, ЖКФГ с ръководител Д. Порязова, ДТС „Свиленче“ и ТС „Илинден“ с хореограф Г. Христова, НХ „Ст. Панайотов“ с ръководител К. Славова, и Танцов клуб „Тракия“- Одрин с ръководители Невин Асенова и Толга Гелди.

Честванията бяха открити с приветствия на Кмета на Свиленград г-н Г. Манолов, Почетният председател на Съюза на народните читалища и Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии- Проф. доктор на икономическите науки Стоян Денчев, по чиято идея е създаден клона на читалището в Одрин. Приветствие поднесе и Вицепрезидентът на Република България – г- жа Илияна Йотова.

Създаването на читалището в Одрин е едно значимо дело, което сме сътворили заедно. Делото е голямо, защото то се случва за пръв път в този важен за България град – Одрин, където е имало 17 български храма и параклиси, и българската гимназия „Д-р Петър Берон“, каза кметът на Свиленград и председател на Инициативния комитет за тържествата инж. Георги Манолов. Той призова да се отдаде почит и на големия българин Филип Чъкърък, който е успял да запази нашия православен храм „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, където днес служи синът му Александър, а неговата съпруга се грижи за етнографската сбирка и читалището.

Проф. Стоян Денчев благодари на всички читалищни дейци и награди с грамоти, плакети, медали и значки хората, които са допринесли за запазването и развитието на читалището.

Читалище е непреводима дума на нито един чужд език. Тя няма свой еквивалент. В чужбина няма такава институция, тя е само българска, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова. Живеем в глобален свят, но тези малки институции имат огромно значение. Защото се събираме тук, в тези салони, за да почувстваме, че сме едно общо, един народ, добави тя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...