В Свиленград и Одрин отбелязаха 10 години читалище

0

10 години от създаването на първият български филиал на читалище извън пределите на България бяха отбелязани в Одрин. За юбилея беше открита нова многофункционална зала в двора на църквата „Св. Георги”. Досега културното средище се помещаваше в малко помещение в храма.

За тържествата в Одрин пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов, депутати от българския парламент, извънредният и пълномощен посланик на България в Турция Надежда Нейнски, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, областният управител на Ямбол Димитър Иванов, представители на местните и регионални власти от двете страни на българо-турската граница, свещеници. Домакин на честванията е Генералното консулство на България в Одрин.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави секретаря на читалището Мария Чъкърък за неуморната просветителска дейност в Одрин и благодари чрез нея на всички местни хора, които отстояват традиционните български ценности. Той подари на читалището книги, свързани с историята на област Хасково, подготвени и издадени от историците от РИМ Хасково.

Честванията започнаха ден по-рано в Свиленград с богата програма, посветена на откриването на филиала на НЧ „Просвета 1870” в турския град. В Свиленград бе открита експозиция с произведения на творческите клубове в Одрин – клуб „Ебру“ /техника за рисуване върху вода/, Клуб „Детска рисунка“, Клуб за масова бижутерия и клуба по фотография.

В тържествения концерт участваха Духов оркестър „К. Манов“ с диригент В. Василев и солистите Здравко Николов, Петър Панчев и Виктория Танева, ЖКФГ с ръководител Д. Порязова, ДТС „Свиленче“ и ТС „Илинден“ с хореограф Г. Христова, НХ „Ст. Панайотов“ с ръководител К. Славова, и Танцов клуб „Тракия“- Одрин с ръководители Невин Асенова и Толга Гелди.

Честванията бяха открити с приветствия на Кмета на Свиленград г-н Г. Манолов, Почетният председател на Съюза на народните читалища и Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии- Проф. доктор на икономическите науки Стоян Денчев, по чиято идея е създаден клона на читалището в Одрин. Приветствие поднесе и Вицепрезидентът на Република България – г- жа Илияна Йотова.

Създаването на читалището в Одрин е едно значимо дело, което сме сътворили заедно. Делото е голямо, защото то се случва за пръв път в този важен за България град – Одрин, където е имало 17 български храма и параклиси, и българската гимназия „Д-р Петър Берон“, каза кметът на Свиленград и председател на Инициативния комитет за тържествата инж. Георги Манолов. Той призова да се отдаде почит и на големия българин Филип Чъкърък, който е успял да запази нашия православен храм „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, където днес служи синът му Александър, а неговата съпруга се грижи за етнографската сбирка и читалището.

Проф. Стоян Денчев благодари на всички читалищни дейци и награди с грамоти, плакети, медали и значки хората, които са допринесли за запазването и развитието на читалището.

Читалище е непреводима дума на нито един чужд език. Тя няма свой еквивалент. В чужбина няма такава институция, тя е само българска, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова. Живеем в глобален свят, но тези малки институции имат огромно значение. Защото се събираме тук, в тези салони, за да почувстваме, че сме едно общо, един народ, добави тя.

Previous articleЗа пръв път: Празник на гроздобера в Сладун
Next articleНа Капитан Андреево хванаха пиян англичанин

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...