За пръв път: Празник на гроздобера в Сладун

0

С възстановка на храктерните обичаи отбелязаха Празника на гроздобера в Сладун. „Берачите” пристигнаха с каруца на лозята край граничното село, а в ритуалите се включиха самодейци и от съседните Студена и Радовец.

С добри думи и благословия на земята, дарила реколтата, ги посрещна „стопанинът” Михаил Тончев. Гроздето е магия, от отглеждането, през резитбата, събирането и правенето на вино, каза той и шеговито припомни, че къща без буре, не е къща.

След това започна и беритбата, придружена с характерни за гроздобер време песни, почерпка с пита и хора. Дейно участие в ритуалите взеха Елена, Теодора и Маргарита. Момичетата помогнаха за брането и прибирането на гроздето, а след това всички вкупом се отправиха към селото. В парка зад читалището, ритуално бяха измити нозете на девойката, която намачка гроздето, а стопаните опитаха от ширата.

За пръв път организираме този Празник на гроздобера, каза секретарят на читалището в Сладун Надя Щегрова. Надяваме се да го превърнем в хубава традиция, допълни тя.

По-рано сутринта беше приготвен и овчият курбан, с който се почерпиха гостите на празника. Ритуалната чорба сготви Костадин от село Щит, който е и билкар. Осем горски билки съм сложил, каза той.

Приготвеният курбан беше осветен от сладунския поп Христо. Събитието уважи общинският съветник Стамо Димитров. Празникът на гроздобера продължи с песни и хора.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...