За пръв път: Празник на гроздобера в Сладун

0

С възстановка на храктерните обичаи отбелязаха Празника на гроздобера в Сладун. „Берачите” пристигнаха с каруца на лозята край граничното село, а в ритуалите се включиха самодейци и от съседните Студена и Радовец.

С добри думи и благословия на земята, дарила реколтата, ги посрещна „стопанинът” Михаил Тончев. Гроздето е магия, от отглеждането, през резитбата, събирането и правенето на вино, каза той и шеговито припомни, че къща без буре, не е къща.

След това започна и беритбата, придружена с характерни за гроздобер време песни, почерпка с пита и хора. Дейно участие в ритуалите взеха Елена, Теодора и Маргарита. Момичетата помогнаха за брането и прибирането на гроздето, а след това всички вкупом се отправиха към селото. В парка зад читалището, ритуално бяха измити нозете на девойката, която намачка гроздето, а стопаните опитаха от ширата.

За пръв път организираме този Празник на гроздобера, каза секретарят на читалището в Сладун Надя Щегрова. Надяваме се да го превърнем в хубава традиция, допълни тя.

По-рано сутринта беше приготвен и овчият курбан, с който се почерпиха гостите на празника. Ритуалната чорба сготви Костадин от село Щит, който е и билкар. Осем горски билки съм сложил, каза той.

Приготвеният курбан беше осветен от сладунския поп Христо. Събитието уважи общинският съветник Стамо Димитров. Празникът на гроздобера продължи с песни и хора.

 

 

Previous articleОткриват панаира с концерт на Володя Стоянов
Next articleВ Свиленград и Одрин отбелязаха 10 години читалище

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...