Гражданско неподчинение заплашват да обявят свиленградски села и общински съветници

0

Протести, затваряне на главни пътища и гражданско неподчинение са готови да обявят жителите на няколко гранични села от Свиленградско, подкрепени от общински съветници. Това обявиха на специална пресконференция представители на местния парламент, кметове и кметски наместници на 7 населени места от общината – Студена, Димитровче, Левка, Маточина, Райкова могила, Сладун и Щит.

Последният ултиматум, преди предприемането на ефективни протестни действия дойде, след като вече втори месец от Пътната агенция не са изпратили отговор на декларацията на Общинския съвет с призив за предприемането на спешен ремонт на пътя Свиленград – Маточина и Свиленград – Левка – Студена. Тя бе адресирана и до Председател на Народното събрание, до Министерски съвет и  Областния управител, откъдето също няма отговор.

Над 1200 жители на граничните села имат сериозни проблеми заради състоянието на двата пътя. Затруднен е достъпът на леки автомобили, линейки и пожарни коли до над 7 населени места. Огромните дупки са предпоставка за тежки пътно-транспортни произшествия, предупреждават хората.

Десетки деца от Михалич, Сладун, Студена, Дервиш могила, пътуват с училищни автобуси до средищното училище в Левка, притесняват се кметове. Дано не се случи някоя беля, каза наместникът на Маточина.

От Сладун сигнализираха, че търговците не искат да си трошат колите и да дойдат в селото, за да изкупят продукцията на хората, което е икономически бич за и без това оскъдния поминък.

С десетки снимки беше засвидетелствано тежкото състояние на пътищата, с уговорката, че на близо 2 км от участъка преди Маточина групата се отказала да продължи, заради отчайващото му положение.

Проблемът с пътя Свиленград – Маточина и пътя Свиленград – Левка – Студена е близо десетгодишен, припомни Христо Щерев от БСП и показа папка с писма, изпращани през годините до АПИ /Агенция Пътна инфраструктура/ и всички отговорни институции. Сред тях има жалби и сигнали на граждани, на кметове и кметски наместници, както и писма и декларации на местния парламент и неговите председатели.

Имаме отговори, в които признават, че пътят е в тежко състояние, че ще бъде направен, но освен леки кърпежи не е предприето нищо друго, заяви Щерев.

Той допълни, че преди няколко месеца група съветници от различни партии са били на среща с представители на пътната агенция. След нея част от дупките са насипани, но след дъждовете всичко е в трагично състояние.

Изправени сме прод угрозата да се случи нещо непоправимо, възмути се Щерев. Не искаме да сме част от черната хроника, а след това и от нелепите обяснения кое и как. В тези населени места живеят хора. Ако не се вземат адекватни мерки, ще предизвикаме гражданско неподчинение и ще приканим хората да затворим главни пътища, включително и магистрала Марица.

Темата е повдигана и на парламентарен контрол от депутата Чавдар Георгиев /БСП/ през 2015г., а през 2018 г. и от депутата Никола Динков /БСП/. Народният представител присъства на срещата с медиите и изрази пълната си подкрепа за исканията на хората. На актуално питане преди няколко месеца, министърът на регионалното развитие е отговорил, че по-малка рехабилитация ще струва 20 млн. лв., а за по-сериозно проектиране средствата се изчисляват на 33 млн., с които АПИ не разполагала.

Според Динков неотложен ремонт на най-тежките участъци е крайно необходим и той може да струва около 1 млн. лв. По думите му, парите могат да бъдат отделени, за да се решат проблемите в краткосрочен план и да станат пътищата нормално проходими. Дългосрочно решение и пълна рехабилитация ще бъде възможно в следващите две-три години, стига да има ясна стратегия и систематично управление на състоянието на републиканските пътища, категоричен беше той. Динков припомни, че пътя Левка – Студена – Радовец е и доста по-натоварен, заради връзката му с Болярово – Средец – Бургас и морето.

За финал на пресконференцията беше оставена снимка, показваща пътен знак, ограничаващ преминаването на автомобили над 30 тона.

През този участък, който е част от стена на язовир, минават гондоли и тежки камиони с чакъл на ПМК за изграждането на оградата по границата, надвишаващи ограничението, коментира Щерев.

На пресконференцията присъстваха всички общински съветници от БСП, коалиция „Заедно за Свиленград” и земеделски съюз „Александър Стамболийски”. Липсваха представители на ГЕРБ, НФСБ, Реформаторски блок и независимият Живко Желев. Те, с изключение на Панайот Панайотов /НФСБ/ подкрепиха декларацията при гласуването й в края на юни.

„Всички са поканени”, отговори председателстващият общинския съвет Цветелина Атанасова на репортерски въпрос.

Svilengrad24.info попита за смачканата мантинела на моста при Студена. Въпрос, който повдигнаха жители на Студена, дни след тежката катастрофа при Своге.

Писали сме писма до Пътно управление. Преди две години, след катастрофа мантинелата беше смачкана и досега не е поправена, каза кметът на селото Жельо Станков.

Previous articleЗасилено полицейско присъствие по основните пътни артерии в страната
Next articleНАП и полиция затвориха магазин без касов апарат

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...