Свиленградчани организираха за втори път празник на улица „Райко Даскалов“

0

За втора поредна година настоящи и бивши собственици на къщи на улица „Райко Даскалов” в Свиленград си организираха среща. Над 100 души пожелаха да присъстват на празника, а между тях имаше деца, възрастни хора на 80-90 години, както и такива, вече преселили се в други селища на страната, но издирени от организаторите.

Обитателите на улицата, с иначе малко на брой къщи, с носталгия изгледаха краткото филмче на Ася Димитрова „История на жителите на Черменската махала“ – компилация от снимки. Фотосите са специално издирвани, а на тях са запечатани лица и събития от живота на улицата още от 20-те години на миналия век до днес. Има снимки с най-старите обитатели на улицата, наричала се „номер 34” преди повече от 60 години, преди да приеме името на видния български политик, държавник и журналист.

През сълзи и с изненада възрастни жени и мъже видяха снимки от сватбите си, от общите им срещи на улицата, спомниха си за още мили и забавни случки от 1946 г., от 1954 г…

Александър Чаушев, основен нициатор на вълнуващата среща, разказа за създаването на улицата. Идеята на празника на улица Райко Даскалов е да се върнат добрите съседски отношения, на усещането за общност, да си спомним за миналото, разказват и другите организатори на Кичка Кудинева и Атанаска Добчева.

С поставянето на венец беше почетен патронът на улицата – обществения деец Райко Даскалов. Срещата се организира около датата 26 август, когато е денят на разстрела му.

С богата програма продължи вечерта. Малки деца показаха своя талант да пеят и танцуват, да правят фокуси, за което получиха заслужено награди. Мажоретки изиграха танца на светлината. Малката двугодишна Никол, на която всички се радваха, с радост гонеше балоните и с усмивка тичаше по асфалтираната улица.

С фойерверки и подаръци бе отпразнуван рождения ден на Атанаска Добчева. Всеки получи от томболата малка изненада. Малко след полунощ на празника се появиха неочаквани гости – Циганка, Мечкар и Мечка, които споходиха гостите, за да съберат по някоя пара за здраве на децата си.

Благодарност за музикалното оформление получи и Александър Чаушев – внук, а Милка Чаушева, моделиер и актьор, получи награда за приноса си във вечерта и заслужени овации. Изработените от костюми и шапки са изплетени от разноцветни найлонови торбички.

Танците, народните хора и песните продължиха до късно през нощта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...