Свиленградчани организираха за втори път празник на улица „Райко Даскалов“

0

За втора поредна година настоящи и бивши собственици на къщи на улица „Райко Даскалов” в Свиленград си организираха среща. Над 100 души пожелаха да присъстват на празника, а между тях имаше деца, възрастни хора на 80-90 години, както и такива, вече преселили се в други селища на страната, но издирени от организаторите.

Обитателите на улицата, с иначе малко на брой къщи, с носталгия изгледаха краткото филмче на Ася Димитрова „История на жителите на Черменската махала“ – компилация от снимки. Фотосите са специално издирвани, а на тях са запечатани лица и събития от живота на улицата още от 20-те години на миналия век до днес. Има снимки с най-старите обитатели на улицата, наричала се „номер 34” преди повече от 60 години, преди да приеме името на видния български политик, държавник и журналист.

През сълзи и с изненада възрастни жени и мъже видяха снимки от сватбите си, от общите им срещи на улицата, спомниха си за още мили и забавни случки от 1946 г., от 1954 г…

Александър Чаушев, основен нициатор на вълнуващата среща, разказа за създаването на улицата. Идеята на празника на улица Райко Даскалов е да се върнат добрите съседски отношения, на усещането за общност, да си спомним за миналото, разказват и другите организатори на Кичка Кудинева и Атанаска Добчева.

С поставянето на венец беше почетен патронът на улицата – обществения деец Райко Даскалов. Срещата се организира около датата 26 август, когато е денят на разстрела му.

С богата програма продължи вечерта. Малки деца показаха своя талант да пеят и танцуват, да правят фокуси, за което получиха заслужено награди. Мажоретки изиграха танца на светлината. Малката двугодишна Никол, на която всички се радваха, с радост гонеше балоните и с усмивка тичаше по асфалтираната улица.

С фойерверки и подаръци бе отпразнуван рождения ден на Атанаска Добчева. Всеки получи от томболата малка изненада. Малко след полунощ на празника се появиха неочаквани гости – Циганка, Мечкар и Мечка, които споходиха гостите, за да съберат по някоя пара за здраве на децата си.

Благодарност за музикалното оформление получи и Александър Чаушев – внук, а Милка Чаушева, моделиер и актьор, получи награда за приноса си във вечерта и заслужени овации. Изработените от костюми и шапки са изплетени от разноцветни найлонови торбички.

Танците, народните хора и песните продължиха до късно през нощта.

Previous articleНад 540 кутии цигари иззеха митничарите
Next articleУлици без вода заради подмяната на водопровода

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...