Проливните дъждове през лятото съсипаха ранните сортове грозде

1

Тежко е положението с ранните десертни сортове грозде в общината, съобщиха за svilengrad24 производители. На доста места нанесените от дъждовете щети по тях са близо 100%. Зърната са напукани, започнало е масово гниене. Тонове от скъпите десертни грозда ще отидат за ракия, жалват се стопани от Левка, Димитровче и други населени места в общината.

В редовете буквално мирише на джибри, оплака се производител от района на Димитровче. В Левка сериозни са пораженията по дребните стопанства по ниските и влажни места, особено в околностите на големия язовир. Лозята са нападнати и от обикновена мана, а листата им са почти напълно изсъхнали. Пораженията от болестта ще дадат отражение и в реколтата догодина, твърдят опитните лозари. В лозовите масиви по пътя за село Лисово няма толкова сериозни щети.

Значително по-добро е положението при винените сортове, чието зреене настъпи след дъждовете. Реколтата при тях се очаква да бъде добра, стига в следващите 20-тина дни времето да се задържи слънчево и да покачи захарността на налятите салкъми до беритбата.

Увеличили са се обаче разходите по третиране на лозовите масиви, заради допълнителната им обработка с препарати. Поне 7 пръскания са направили по-крупните производители на грозде, за да спасят реколтата, като миналата година пръсканията са били 4. Доста са обаче дребните стопани, отглеждащи грозде за лична употреба, които не можаха да влязат в лозята заради влагата и да извършат третиране с препарат.

Загуби в бранша при всички положения ще има, прогнозират и от Изпълнителната агенция по лозята и виното. Особено в местата, където са паднали градушки и реколтата е безвъзвратно унищожена. Криза в страната за грозде и вино обаче не се очаква.

Пред агенция Фокус изпълнителният директор Красимир Коев уточнява, че подпомагането в сектора е по няколко направления – с програмата за засаждане на нови лозя, с новия програмен период за застраховане на реколтата, както и с промотиране на вината ни в трети страни. Предстои да започне трети програмен период от 16 октомври.

През следващата седмица започва брането на белите сортове в община Свиленград. Очакванията на производителите за тази кампания са с около 20 ст. по-висока изкупна цена за десертните и винените грозда.

Previous articleНа границата задържаха 20 кг хероин
Next articleВиК: Районът на „Изгрев” остава без вода в сряда

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...