Проливните дъждове през лятото съсипаха ранните сортове грозде

1

Тежко е положението с ранните десертни сортове грозде в общината, съобщиха за svilengrad24 производители. На доста места нанесените от дъждовете щети по тях са близо 100%. Зърната са напукани, започнало е масово гниене. Тонове от скъпите десертни грозда ще отидат за ракия, жалват се стопани от Левка, Димитровче и други населени места в общината.

В редовете буквално мирише на джибри, оплака се производител от района на Димитровче. В Левка сериозни са пораженията по дребните стопанства по ниските и влажни места, особено в околностите на големия язовир. Лозята са нападнати и от обикновена мана, а листата им са почти напълно изсъхнали. Пораженията от болестта ще дадат отражение и в реколтата догодина, твърдят опитните лозари. В лозовите масиви по пътя за село Лисово няма толкова сериозни щети.

Значително по-добро е положението при винените сортове, чието зреене настъпи след дъждовете. Реколтата при тях се очаква да бъде добра, стига в следващите 20-тина дни времето да се задържи слънчево и да покачи захарността на налятите салкъми до беритбата.

Увеличили са се обаче разходите по третиране на лозовите масиви, заради допълнителната им обработка с препарати. Поне 7 пръскания са направили по-крупните производители на грозде, за да спасят реколтата, като миналата година пръсканията са били 4. Доста са обаче дребните стопани, отглеждащи грозде за лична употреба, които не можаха да влязат в лозята заради влагата и да извършат третиране с препарат.

Загуби в бранша при всички положения ще има, прогнозират и от Изпълнителната агенция по лозята и виното. Особено в местата, където са паднали градушки и реколтата е безвъзвратно унищожена. Криза в страната за грозде и вино обаче не се очаква.

Пред агенция Фокус изпълнителният директор Красимир Коев уточнява, че подпомагането в сектора е по няколко направления – с програмата за засаждане на нови лозя, с новия програмен период за застраховане на реколтата, както и с промотиране на вината ни в трети страни. Предстои да започне трети програмен период от 16 октомври.

През следващата седмица започва брането на белите сортове в община Свиленград. Очакванията на производителите за тази кампания са с около 20 ст. по-висока изкупна цена за десертните и винените грозда.

1 COMMENT

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...