Свиленградчани искат възстановяване на лагера в Обзор

0

Актуални снимки от лагера в Обзор разбуниха духовете в социалната мрежа. Освен носталгията по летните ваканции, прекарани в общинската база край морето, редица свиленградчани поискаха възстановяване на лагера, който спря да функционира след лятото на 2007 година. Те предлагат това да стане дори с доброволен труд и набиране на средства, а включилите се в кампанията да имат възможност да ползват лагера през определени дни от летните месеци безплатно. Въпреки че предложението на този етап не е облечено в юридическа рамка, то срещна последователи в социалната мрежа. За други идеята няма особена перспектива, заради тежкото състояние на базата и дългогодишните съдебни спорове около нея. Масово обаче хората си припомнят, времето, когато лагеруваха в базата край морския град, разположена на 50 метра от плажа, като се плащаше едва 60 лв. за две седмици.

До сегашната ситуация се стигна, след като бивши стопани на земеделски земи и техни наследници предявиха претенции за собственост върху имота, разположен върху площ от 10 дка, в близост до черноморския град. Границите на имотите, върху които са разположени бунгалата и спортното игрище, са нанесени като спорни в кадастралната карта, което е потвърдено и с окончателно решение на ВАС през 2010 г., след предшестваща четиригодишна съдебна битка. Още след постановяване на решението някои от бившите собственици заявиха намерение да влязат във владение на имотите и да ги трасират.

Казусът беше разгледан от общинските съветници през 2010 г., но така и не беше взето решение дали да продължат съдебните битки за лагера в Обзор. Според юристи, противоречивата съдебна практика по тези въпроси не дава гаранция, че общините, които са инвестирали средства за построяването на бившите пионерски лагери, ще бъдат легитимирани като собственици. Ако общината реши да води битка и изгуби, ще трябва да плати всички разходи по делото. Възможно е дори обявените от съда собственици да поискат обезщетения, което ще обремени общинския бюджет.

Въпреки наетата от общината охрана, и без влязло в сила решение за собственост, реститутите и техни наследници успяха да заградят с мрежи някои участъци на бившето спортно игрище, което направи лагера опасен за децата и организирането му беше прекратено.

Общината в Свиленград в момента притежава 3 дка от бившия пионерски лагер – мястото, където е построена двуетажна масивна сграда, известна като „вилата на съвета” и столовата. Охраната, която и в момента общината плаща, излиза близо 8 хил. лв. на година.

В Стратегията за управление на общинската собственост /2011 – 2015 г./, бе предложена продажба на терена на лагера. Намеренията бяха средствата от продажбата на 7 дка от терена да бъдат вложени в реконструкцията на материалната база – вилата, столовата и няколко бунгала, построени върху останалите 3 дка.

Част от базата е възможно да се предостави, ако има инвеститорски интерес, коментираха за svilengrad24 от общината. Такъв обаче няма, тъй като имотът е напълно откъснат – няма път, няма достъп до плажа и всичко се руши.

Previous articleНа Капитан Андреево раздават листовки за безопасно пътуване
Next articleПак хванаха дрогиран шофьор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...