Ученици от „Берон” наблюдаваха най-дългото лунно затъмнение на века

0

Ученици от СУ „Д-р Петър Берон” наблюдаваха пълното лунно затъмнение, което е и най-продължителното за този век. Явлението можеше да се види в нощта на 27 юли и беше придружено с друго рядко астрономическо събитие – Марс в опозиция.

Учениците са наблюдавали затъмнението от стария мост на река Марица. Те са били „въоръжени” с бинокъл и телескоп, разказа ръководителят на групата учителката по физика Радостина Карамфилова.

Тя сподели, че са направили предварително проучване откъде ще бъде възможно да се наблюдава явлението. В крайна сметка най-подходящо място се оказало именно вековният каменен мост.

Тъкмо се закри лунния диск и се появи мъгла, разказа г-жа Карамфилова. По думите й, учениците очаквали това, като се има предвид обилните валежи през същия ден от 40 л на квадратен метър. В Свиленград, затъмнението е било възможно да се наблюдава от 21.30 до 22.10 часа. Въпреки това уникални снимки от него бяха разпространени в социалната мрежа. Техен автор е 15-годишният Кристиян Карамфилов.

Лунното затъмнение, автор Кристиян Карамфилов

Групата ентусиасти е от клуб по интереси „Метеорология” към училището. Към тях са се присъединили още родители и учители, както и ученици от клуб „Планинари”. Наскоро създаденият клуб също е с ръководител Радостина Карамфилова. Само преди няколко месеца, те успяха да покорят връх Мусала.

По време на затъмнението, освен практическото насочване и търсене на обект чрез телескоп и бинокъл, учениците са научили повече и за наблюдаваните астрономически явления.

Още едно интересно явление може да се наблюдава това лято. През август метеоритният дъжд Персеиди ще озари най-интензивно небето, когато Земята ще премине през опашката, оставена от кометата Swift-Tuttle. Персеидите са може би най-популярният поток метеори, като тази година ще се наблюдават двойно повече „падащи звезди“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...