Ученици от „Берон” наблюдаваха най-дългото лунно затъмнение на века

0

Ученици от СУ „Д-р Петър Берон” наблюдаваха пълното лунно затъмнение, което е и най-продължителното за този век. Явлението можеше да се види в нощта на 27 юли и беше придружено с друго рядко астрономическо събитие – Марс в опозиция.

Учениците са наблюдавали затъмнението от стария мост на река Марица. Те са били „въоръжени” с бинокъл и телескоп, разказа ръководителят на групата учителката по физика Радостина Карамфилова.

Тя сподели, че са направили предварително проучване откъде ще бъде възможно да се наблюдава явлението. В крайна сметка най-подходящо място се оказало именно вековният каменен мост.

Тъкмо се закри лунния диск и се появи мъгла, разказа г-жа Карамфилова. По думите й, учениците очаквали това, като се има предвид обилните валежи през същия ден от 40 л на квадратен метър. В Свиленград, затъмнението е било възможно да се наблюдава от 21.30 до 22.10 часа. Въпреки това уникални снимки от него бяха разпространени в социалната мрежа. Техен автор е 15-годишният Кристиян Карамфилов.

Лунното затъмнение, автор Кристиян Карамфилов

Групата ентусиасти е от клуб по интереси „Метеорология” към училището. Към тях са се присъединили още родители и учители, както и ученици от клуб „Планинари”. Наскоро създаденият клуб също е с ръководител Радостина Карамфилова. Само преди няколко месеца, те успяха да покорят връх Мусала.

По време на затъмнението, освен практическото насочване и търсене на обект чрез телескоп и бинокъл, учениците са научили повече и за наблюдаваните астрономически явления.

Още едно интересно явление може да се наблюдава това лято. През август метеоритният дъжд Персеиди ще озари най-интензивно небето, когато Земята ще премине през опашката, оставена от кометата Swift-Tuttle. Персеидите са може би най-популярният поток метеори, като тази година ще се наблюдават двойно повече „падащи звезди“.

Previous articleГеорги Георгиев надигра испанецът Естеве в мач от Европейската купа
Next articleСвиленградчанин загина при инцидент с трактор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...