Бродирани яйца изработиха ученици от СУ „Д-р Петър Берон“

0

Бродирани яйца изработиха ученици от СУ „Д-р Петър Берон”. С огромен интерес  и желание децата се включиха в направата на великденския символ. Първо върху гергеф извезоха мотива – пате, а след това облякоха и украсиха яйцето.

Два бода са усвоили децата досега – кръстат и контурен. Някои от тях имат истински талант и с лекота усвоиха още в първите дни първите стъпки в бродирането, разказа секретарят на читалището в Сладун – Надя Щегрова. Въпреки че страда от ревматоиден артрит, тя е истински майстор на традиционната българска шевица. С удоволствие приема поканата да научи децата на везане.

Учениците са част от фолклорната група „От извора” с ръководител Мария Петрова. Клубът се нарича „Народни танци и традиции в съвремието”. „Традиции в съвремието” е и проектът, по който преди време кандидатства читалището в село Сладун към фондация „Пловдив 2019”.  Въпреки че не получи финансиране, идеята да се възродят и предадат занаяти и умения като везбарство и тъкачество на подрастващите намери начин да се реализира.

Двадесетината деца от различни класове с радост се включват в идеята. Преди великденските яйца изработват мартеници, а след празниците ще направят и първите си стъпки в тъкането на стан. Ще ги посрещнат самодейците от читалището в село Лозен, за да им покажат стария занаят. През юни децата ще изработят още сувенири.

Самата Надя Щегрова се е посветила на изучаването на символиката на българските шевици и везането им. Тя изработва различни сувенири,  картички, пана, ризи и др.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...