Бродирани яйца изработиха ученици от СУ „Д-р Петър Берон“

0

Бродирани яйца изработиха ученици от СУ „Д-р Петър Берон”. С огромен интерес  и желание децата се включиха в направата на великденския символ. Първо върху гергеф извезоха мотива – пате, а след това облякоха и украсиха яйцето.

Два бода са усвоили децата досега – кръстат и контурен. Някои от тях имат истински талант и с лекота усвоиха още в първите дни първите стъпки в бродирането, разказа секретарят на читалището в Сладун – Надя Щегрова. Въпреки че страда от ревматоиден артрит, тя е истински майстор на традиционната българска шевица. С удоволствие приема поканата да научи децата на везане.

Учениците са част от фолклорната група „От извора” с ръководител Мария Петрова. Клубът се нарича „Народни танци и традиции в съвремието”. „Традиции в съвремието” е и проектът, по който преди време кандидатства читалището в село Сладун към фондация „Пловдив 2019”.  Въпреки че не получи финансиране, идеята да се възродят и предадат занаяти и умения като везбарство и тъкачество на подрастващите намери начин да се реализира.

Двадесетината деца от различни класове с радост се включват в идеята. Преди великденските яйца изработват мартеници, а след празниците ще направят и първите си стъпки в тъкането на стан. Ще ги посрещнат самодейците от читалището в село Лозен, за да им покажат стария занаят. През юни децата ще изработят още сувенири.

Самата Надя Щегрова се е посветила на изучаването на символиката на българските шевици и везането им. Тя изработва различни сувенири,  картички, пана, ризи и др.

Previous articleВеликденски яйца украсиха Свиленград за празниците
Next articleМитницата продава задържан алкохол

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...