От областната почват информационни срещи с животновъдите заради чумата

0

Информационни срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства, ще бъдат идната седмица. Целта е превенция и затягане на мерките за биосигурност в Хасковска област, с оглед усложнената епизоотична обстановка в областите Ямбол и Бургас. Това бе решено по време на оперативното заседание, свикано от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В него участваха заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев, д-р Владимир Хърсев от агенцията и председателят на Българския ветеринарен съюз-Областна колегия Хасково д-р Генади Нанев.

Към момента чрез общинските и селските кметове ние стигаме до всички населени места. Частнопрактикуващите ветеринари също са в постоянна връзка с фермерите, но трябва да се насочим към малките стопанства. Превантивната работа с тях е задължителна, подчерта областният управител Станислав Дечев.

Изготвен е график, по който държавните, частнопрактикуващите лекари и кметовете да организират срещи по селата.

Призоваваме стопаните да бъдат изключително отговорни. Да ограничат всякакъв достъп на външни хора и животни от други стада до фермите им, да спазват стриктно санитарните норми и да сигнализират ветеринарите при най-малко съмнение за болно животно, допълни губернаторът. Само така ще предотвратим навлизането на болестта на територията на областта и  ще избегнем сериозни икономически загуби за сектора.

В срещите с животновъдите по места ще участва заместник областния управител д-р Стефка Здравкова.

Previous articleКонтрабанда на препарати за растителна защита и бутилки фреон заловиха митничари
Next articleВременен приют за бездомни кучета ще има в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...