Свиленград издирва наследниците на генерала победител от Одринската битка

0

Общината в Свиленград издирва наследниците на генерал Никола Иванов с писмо до френския посланик н.пр. Ерик Льобедел. В писмото се посочват заслугите на генерала за освобождението на града през 1912 г. и приносът му за победата на българската армия при Одрин.

По време на Балканската война генералът ръководи II-а българска армия. Близо пет месеца неговият щаб пребивава в Свиленград. Именно тук се взема историческото решение за атаката и щурма на Одрин. Благодарение на неговата гениална военна стратегия, считаната за непревземаема дотогава Одринска крепост рухва през пролетта на 1913 г. В Свиленград през 2017 г., беше издигнат първият и единствен до този момент паметник на генерала победител.

Историческите факти бяха представени преди няколко години, на научна конференция по повод 100-годишнината от Освобождението на Свиленград от османско владичество. Историческият музей в Свиленград започна проучване къде се намират потомците на генерала. Следите в България свършват, след като от различни източници става ясно, че единственият му син умира през 1929 г. в Ихтиман, а данни за дъщеря му Стоянка не могат да бъдат открити и в родния им град Калофер. От книгата на Петър Ненков „Воинската слава на Стремската долина” и изследователския труд на проф. Трендафил Митев „Генерал Никола Иванов”, става ясно, че най-малката му дъщеря Юлия през 1931 г. встъпва в брак с известния във Франция археолог Андре Грабър. По-късно другата сестра Мина/Нина се омъжва за неговия брат Пиер. Самият генерал умира в София през 1940 г.

От общината в Свиленград се надяват, с помощта на негово превъзходителство да успеят да установят контакт с наследниците на смелия български генерал, вероятно днес поданици на република Франция.

Издирването на наследниците е във връзка с постъпило предложение в общинския съвет, генералът да бъде посмъртно обявен за почетен гражданин на Свиленград. Предложението е внесено преди близо година от общинския съветник от НФСБ Панайот Панайотов. Преди общинската сесия този месец, той упрекна местната власт, че бави посмъртното връчване на званието на генерала. Размяната на реплики стана по време на обсъжданията в постоянните комисии на местния парламент. Заместник-кметът Мария Костадинова и директорът на дирекция Хуманитарни дейности Снежана Янева, заявиха, че няма пречка генералът да бъде провъзгласен за почетен гражданин, докато върви издирването на наследниците, стига местният парламент да вземе такова решение.

Previous articleОбщински съветник иска заседанията на местния парламент в социалната мрежа
Next articleКонтрабанда на препарати за растителна защита и бутилки фреон заловиха митничари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...