Няма регистрирани огнища на чума по дребните животни в областта

0

На територията на област Хасково няма регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни. В това бяха категорични членовете на Областната епизоотична комисия, свикана днес по заповед на Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Комисията заседава във връзка с чумата по животните на територията на съседната Ямболска област. Заради заразата масово бяха унищожени стада в Ямболско и Бургаско. Предполага се, че тя е навлязла от съседна Турция.

„Епизоотичната обстановка е много усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им, както от страна на стопаните, така и от гражданите“, предупредиха от Областната дирекция за безопасност на храните.

„Моят апел към всички животновъди е да бъдат изключително отговорни, защото няма кой да е пази стопанствата им, освен тях самите. Те са тези, които трябва да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите, да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада. Не трябва да мислим, че това на нас не може да ни се случи“, призова заместник областният управител д-р Стефка Здравкова.

Масови проверки ще се извършват по граничните пунктове Капитан Андреево и Капитан Петко войвода на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на Република България. Граничните и митнически власти ще следят за внос на непакетирани суровини и храни от животински произход. Те ще бъдат изземвани и предавани за унищожение, съгласно нормативните изисквания.

Ще се извършва дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства. Ще се извършват и стриктни проверки на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи.

И сега има въведени мерки за недопускане на заразни болести по животните. От 21 юни са забранени търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни в граничните общини Тополовград и Свиленград. Преустановено беше и организирането на пазари и изложби на дребни преживни животни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...