Няма регистрирани огнища на чума по дребните животни в областта

0

На територията на област Хасково няма регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни. В това бяха категорични членовете на Областната епизоотична комисия, свикана днес по заповед на Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Комисията заседава във връзка с чумата по животните на територията на съседната Ямболска област. Заради заразата масово бяха унищожени стада в Ямболско и Бургаско. Предполага се, че тя е навлязла от съседна Турция.

„Епизоотичната обстановка е много усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им, както от страна на стопаните, така и от гражданите“, предупредиха от Областната дирекция за безопасност на храните.

„Моят апел към всички животновъди е да бъдат изключително отговорни, защото няма кой да е пази стопанствата им, освен тях самите. Те са тези, които трябва да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите, да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада. Не трябва да мислим, че това на нас не може да ни се случи“, призова заместник областният управител д-р Стефка Здравкова.

Масови проверки ще се извършват по граничните пунктове Капитан Андреево и Капитан Петко войвода на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на Република България. Граничните и митнически власти ще следят за внос на непакетирани суровини и храни от животински произход. Те ще бъдат изземвани и предавани за унищожение, съгласно нормативните изисквания.

Ще се извършва дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства. Ще се извършват и стриктни проверки на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи.

И сега има въведени мерки за недопускане на заразни болести по животните. От 21 юни са забранени търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни в граничните общини Тополовград и Свиленград. Преустановено беше и организирането на пазари и изложби на дребни преживни животни.

Previous articleРегистрирани са кражби на ток за 35 900 лв.
Next articleУстановиха втора кражба на ток в рамките на седмица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...