Регистрирани са кражби на ток за 35 900 лв.

0

Досъдебно производство е започнало в полицейското управление в Свиленград след сигнал от служител на ЕVN. Експертът съобщил, че е установил неправомерно прикачване чрез поставяне на метален шунт на абонат на булевард „България“.

Подобни случаи на залавяне на неправомерно присъединяване към мрежата се увеличават, съобщиха от енергоразпределителното дружество за svilengrad24. От ЕVN посочват, че разкриваемостта е нараснала след реализиран проект от „Електроразпределение Юг“ – през 2017 г. По него бяха монтирани 10 500 нови електромера с дистанционен отчет, които ограничават възможността за кражби. В системата се получава сигнал при всеки опит за манипулация или външна намеса върху електромера.

По данни на енергото, кражбите на ток за първите шест месеца на годината са на стойност 35 900 лв. /223 мегаватчаса/. Цифрите са за територията на Клиентски център Свиленград /районите на общините Свиленград, Любимец и Ивайловград/.

В дружеството имало ясен процес за действие в случай на установена манипулация на електромер. В случай на неправомерно ползване се уведомяват органите на МВР и се съставя протокол. При установена манипулация електромера се демонтира и се изпраща за проверка в Българския институт по метрология (БИМ) като независим орган.

Новите електромери с дистанционен отчет имат и редица други предимства, уточняват още от EVN. С тях се  елиминират случаите, в които отчетникът няма достъп до електромера (когато уредът е вътре в имота или в заключени етажи в сгради етажна собственост и др.), елиминира се субективният човешки фактор при отчитане, осъществява се контрол на консумираната енергия и по трафопостове. Мярката е и в подкрепа на либерализацията на електроенергийния пазар.

Previous articleПремиера на „Мама Миа: Отново заедно” в кино “Тракия”
Next articleНяма регистрирани огнища на чума по дребните животни в областта

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...