Вазовци се завърнаха с три медала от финала на „Математика без граници” 2018

0

С три медала се завърнаха учениците от ОУ “Иван Вазов” от Петия международен математически турнир „Математика без граници” 2018. Финалът се проведе от 29 до 2 юли в Несебър. На сцената на античния театър, където беше закриването на турнира, заслужените си награди получиха трима ученици от индивидуалното състезание: Чудомира Николова – сребърен медал, Едита Жусуфи и Димитър Янакиев – бронзови медали.

В състезанието участваха 1370 ученици от 15 страни на възраст от 8 до 18 години. В математическата надпревара се включиха седем ученици от Първо основно училище „Иван Вазов”. В индивидуалното състезание участваха Димитър Янакиев от 1б клас, Едита Жусуфи от 1в клас, Чудомира Николова от 2г клас и Даная Къналиева от 2а клас. Те решаваха тест от 20 задачи за 60 мин. Първите 10 задачи с избираем отговор и носят по 1 точка на състезателя, а останалите 10 – с отворен отговор и носят по 2 точки.

В отборното състезание „Математическа щафета” училището беше представено от първокласниците Димитър Янакиев от 1б клас, Едита Жусуфи от 1в клас и Ивана Колева от 1а клас. В отбора второкласници бяха включени: Чудомира Николова, Цветан Михайлов от 2 г клас и Христо Георгиев от 2а клас. Според регламента, за 45 минути отборът решава 5 задачи, като отговорът на всяка предишна влиза в условието на следващата задача.

Задачите тази година бяха по-сложни от предишните, но свиленградските участници не се предали и решавали до последните минути. Самото им участие на финала е награда за упорития труд през годината и отличното им представяне на трите предварителни кръга, което ги направи финалисти, коментираха от училището. От там благодираха на родителите и на преподавателите им: Златина Крушева, Мария Михайлова, Нина Иванова, Веселина Чавдарова и Тодорка Сивриева.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...