Абонатите на EVN ще плащат с 1,82% повече за ток

0

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди покачването на цената на тока, съобщават от енергоразпраделителното дружество EVN за абонатите си. Решението влиза в сила от 1 юли. За клиентите на EVN крайните цени с ДДС за битови клиенти в Югоизточна България са: 0,21596 лв. (с ДДС) / кВтч за дневна тарифа и 0,12271 лв. (с ДДС) / кВтч за нощна. Това е увеличение 1,82% спрямо досегашната цена.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода, съобщават още от дружеството. Потребление по стари цени до 30 юни 2018 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2018 г. Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане, допълват от енергоразпределителната компания.

Увеличение има и за клиентите на другите разпределителни дружества. За ЧЕЗ цената се повишава с 1,75%,  а  за „Енерго ПРО“ повишението на цената на електроенергията е с 2,78%. Средното покачване на цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период е с 2,03%.

Увеличението беше съпътствано с протест пред сградата на КЕВР. Той беше и заради новата цена на парното. Обмудсманът Мая Манолова заяви, че ще даде на поркурор увеличението. В сряда, в 10.00 часа, тя ще внесе иск във Върховната административна прокуратура. Освен това общественият защитник ще настоява да отпадне текста в Закона за енергетиката, според който граждански сдружения и обикновени граждани не могат да оспорват решенията на КЕВР.

Previous articleПриемен ден на областния управител в Свиленград
Next articleЗанимания по рисуване и моделиране с глина организира музея

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...