Абонатите на EVN ще плащат с 1,82% повече за ток

0

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди покачването на цената на тока, съобщават от енергоразпраделителното дружество EVN за абонатите си. Решението влиза в сила от 1 юли. За клиентите на EVN крайните цени с ДДС за битови клиенти в Югоизточна България са: 0,21596 лв. (с ДДС) / кВтч за дневна тарифа и 0,12271 лв. (с ДДС) / кВтч за нощна. Това е увеличение 1,82% спрямо досегашната цена.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода, съобщават още от дружеството. Потребление по стари цени до 30 юни 2018 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2018 г. Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане, допълват от енергоразпределителната компания.

Увеличение има и за клиентите на другите разпределителни дружества. За ЧЕЗ цената се повишава с 1,75%,  а  за „Енерго ПРО“ повишението на цената на електроенергията е с 2,78%. Средното покачване на цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период е с 2,03%.

Увеличението беше съпътствано с протест пред сградата на КЕВР. Той беше и заради новата цена на парното. Обмудсманът Мая Манолова заяви, че ще даде на поркурор увеличението. В сряда, в 10.00 часа, тя ще внесе иск във Върховната административна прокуратура. Освен това общественият защитник ще настоява да отпадне текста в Закона за енергетиката, според който граждански сдружения и обикновени граждани не могат да оспорват решенията на КЕВР.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...