Исторически игри се проведоха на крепостта в Мезек

0

В истинско забавление се превърнаха историческите игри, провели се на крепостта край свиленградското село Мезек. С огромен ентусиазъм, в образователното състезание се включиха ученици от ОУ „Иван Вазов”. Атмосферата на средновековна България бе пресъздадена с творчески изработените одежди, а учениците отговаряха на исторически въпроси, забавляваха се с представените характерни за времето бит и храна.

Участниците се надпреварваха в два отбора – Средец и Преслав. Първи от отбор Средец откриха скрития в гората ключ за крепостта и така сложиха началото на играта.

Преди старта й бяха представени и героите в нея. Управителят на крепостта Средец – комит Телериг, грънчаря Сабин, който показа какво е изработил, Косара – дъщеря на ичиргу –боила и още една красавица – дъщеря на комита. Кавхан Елемаг беше водач на отбор Преслав. В него се състезаваха още боилът Испор, писарят Докс, който донесе перо и пергамент, за да запише всичко случващо се, ковачът Кардам, както и знатните девойки – Роксана-дъщеря на кавхана и Ерма- дъщеря на Боила. В отбор Преслав имаше и билкарка – Персияна, за да лекува раните им, ако пострадат в игрите.

Учениците отговаряха на исторически гатанки, разпознаваха аромати от различни билки, изправиха се пред ковашко изпитание – за бързина, сила и точност, разчитаха текст от свитък на глаголица, дърпаха въже… Средновековни блюда бяха подготвили още организаторите, с въпроси за типичния от онова време вкус, които после всички опитаха.

Победител в игрите стана отбор Преслав. Грамота получи и отбор Средец. Наградите обаче получиха всички участници – малки ковчежета за съкровища.

В основата на идеята за средновековните игри и неин главен реализатор е преподавателката по история Христина Парушева. Тя е изработила и средновековните одежди. Игрите бяха организирани в началото на юни с усилията на ОУ „Иван Вазов” и Историческия музей в града.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...