Исторически игри се проведоха на крепостта в Мезек

0

В истинско забавление се превърнаха историческите игри, провели се на крепостта край свиленградското село Мезек. С огромен ентусиазъм, в образователното състезание се включиха ученици от ОУ „Иван Вазов”. Атмосферата на средновековна България бе пресъздадена с творчески изработените одежди, а учениците отговаряха на исторически въпроси, забавляваха се с представените характерни за времето бит и храна.

Участниците се надпреварваха в два отбора – Средец и Преслав. Първи от отбор Средец откриха скрития в гората ключ за крепостта и така сложиха началото на играта.

Преди старта й бяха представени и героите в нея. Управителят на крепостта Средец – комит Телериг, грънчаря Сабин, който показа какво е изработил, Косара – дъщеря на ичиргу –боила и още една красавица – дъщеря на комита. Кавхан Елемаг беше водач на отбор Преслав. В него се състезаваха още боилът Испор, писарят Докс, който донесе перо и пергамент, за да запише всичко случващо се, ковачът Кардам, както и знатните девойки – Роксана-дъщеря на кавхана и Ерма- дъщеря на Боила. В отбор Преслав имаше и билкарка – Персияна, за да лекува раните им, ако пострадат в игрите.

Учениците отговаряха на исторически гатанки, разпознаваха аромати от различни билки, изправиха се пред ковашко изпитание – за бързина, сила и точност, разчитаха текст от свитък на глаголица, дърпаха въже… Средновековни блюда бяха подготвили още организаторите, с въпроси за типичния от онова време вкус, които после всички опитаха.

Победител в игрите стана отбор Преслав. Грамота получи и отбор Средец. Наградите обаче получиха всички участници – малки ковчежета за съкровища.

В основата на идеята за средновековните игри и неин главен реализатор е преподавателката по история Христина Парушева. Тя е изработила и средновековните одежди. Игрите бяха организирани в началото на юни с усилията на ОУ „Иван Вазов” и Историческия музей в града.

Previous article„Свиленград 1921“ на финала на турнира за Купата на АБФ в Хасково
Next articleСвиленград готви протест заради калната вода от чешмите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...