Свиленград готви протест заради калната вода от чешмите

0

Граждани организираха подписка срещу мръсната вода, която тече от чешмите в Свиленград. Бланките са разпространени в няколко основни пункта в града. Лавинообразно се увеличава броят на хората, желаещи да подкрепят подписката, както и на местата, където хората могат да се подпишат.

Инициатор на подписката е Мариела Софронова. Вчера е изпратена проба от водата за анализ в акредитирана лаборатория, а с резултатите ще бъде подадена жалба, коментира Софронова за svilengrad24. След това ще бъдат извикани медиите и ще се организира масов протест, допълни тя.

Проблемът с питейната вода се задълбочи в последните два месеца, когато зачестиха случаите на течаща от чешмите на свиленградчани мътна и дори кална вода. Ежедневно в социалната мрежа се споделят снимки и възмутени коментари от различни квартали в целия град. Освен, че водата не става за пиене, готвене и хигиенни нужди, хората недоволстват от съсипано пране, както и от опасността от повреда на перални, миялни машини и бойлери. При цена от 3 лв. за кубик, една от най-високите в цялата страна, възмущението на свиленградчани е повече от основателно.

Кафе+кола=3 лв., коментират клиенти на ВиК, снимка: 20 май, Фейсбук

От страницата на ВиК Хасково става ясно, че през последните два месеца, аварии в града е имало на 2 април, 12 април, 26 април /причинена от багер на общинското предприятие/, 2 май, 31 май, 5 юни, 6 юни, 11 юни. На страницата на дружеството липсва информация за аварията от 20 май, която също предизвика вълна от възмущение. Възможно е да липсва информация и за други аварии. След всяко съобщение от ВиК информират абонатите си, че „след възстановяване на водоснабдяването е възможно помътняване на водата”.

Според мнението на хората обаче това обяснение, както и оправдаването с амортизираната ВиК мрежа вече не е достатъчно. Въпреки че общината в Свиленград успя да подмени със заем и с пари по европейските програми част от ВиК мрежата и да я предаде в експлоатация на водното дружество, в други части на града продължава да функционира старата мрежа. Най-честата причина за помътняване на водата е именно аварията на остарелите и корозирали тръби или утайки във водопровода при спукване на тръба, отваряне и затваряне на спирателни кранове, включване на водопровод след повреда.

Хората искат ВиК Хасково да предприеме кардинални мерки, за решаване на проблемите им с мръсната вода. Те настояват водата им да отговаря на стандартите за цвят, мирис, вкус и мътност, а услугата, предоставяна от ВиК Хасково да бъде адекватна на високата цена.

От местната власт са обещали съдействие. Кметът и общинската администрация също са се включили в подписката.

Гражданите са готови да се обърнат към РЗИ, ВиК Хасково, Асоциация по ВиК, МОСВ, КЕВР, омбудсмана, европейските институции и др.

Основни пунктове за събиране на подписи:

Магазин за кафе РИО – зад сладкарница Парапина
Спортен магазин  – до Парапина
Бутик Естее – до Парапина

Магазин Кокаин – нонстоп зад пазара
Магазин Роял – нонстоп на Автогарата
Хранителен магазин до Музея
Обменно бюро на Войнов до техникума

Хранителен магазин на ул. Граничар
Хранителен магазин в кв. Юг
Хранителен магазин в пресечката на салон Галант и д-р Генов.
Нонстоп София – по улицата за болницата

Нонстоп Спайдър – зад Свилена

Хранителен магазин Демили – до Мтел

Детски магазин на Наско до светофарите
Фреш бар на центъра
Магазин за цигари на Ангел – до Виваком
Хранителен магазин до автогарата
Магазин за плодове и зеленчуци на П. Кабранов – до магазина на Сарандиев на входа на Изгрев
Кв. Гарата – хранителен магазин до ЖП
Кв. Гарата – хранителен магазин на Шинка

Previous articleИсторически игри се проведоха на крепостта в Мезек
Next articleЖенски хор „Плетеница” спечели Голямата награда на „Песни и танци без граници”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...