Свиленград готви протест заради калната вода от чешмите

0

Граждани организираха подписка срещу мръсната вода, която тече от чешмите в Свиленград. Бланките са разпространени в няколко основни пункта в града. Лавинообразно се увеличава броят на хората, желаещи да подкрепят подписката, както и на местата, където хората могат да се подпишат.

Инициатор на подписката е Мариела Софронова. Вчера е изпратена проба от водата за анализ в акредитирана лаборатория, а с резултатите ще бъде подадена жалба, коментира Софронова за svilengrad24. След това ще бъдат извикани медиите и ще се организира масов протест, допълни тя.

Проблемът с питейната вода се задълбочи в последните два месеца, когато зачестиха случаите на течаща от чешмите на свиленградчани мътна и дори кална вода. Ежедневно в социалната мрежа се споделят снимки и възмутени коментари от различни квартали в целия град. Освен, че водата не става за пиене, готвене и хигиенни нужди, хората недоволстват от съсипано пране, както и от опасността от повреда на перални, миялни машини и бойлери. При цена от 3 лв. за кубик, една от най-високите в цялата страна, възмущението на свиленградчани е повече от основателно.

Кафе+кола=3 лв., коментират клиенти на ВиК, снимка: 20 май, Фейсбук

От страницата на ВиК Хасково става ясно, че през последните два месеца, аварии в града е имало на 2 април, 12 април, 26 април /причинена от багер на общинското предприятие/, 2 май, 31 май, 5 юни, 6 юни, 11 юни. На страницата на дружеството липсва информация за аварията от 20 май, която също предизвика вълна от възмущение. Възможно е да липсва информация и за други аварии. След всяко съобщение от ВиК информират абонатите си, че „след възстановяване на водоснабдяването е възможно помътняване на водата”.

Според мнението на хората обаче това обяснение, както и оправдаването с амортизираната ВиК мрежа вече не е достатъчно. Въпреки че общината в Свиленград успя да подмени със заем и с пари по европейските програми част от ВиК мрежата и да я предаде в експлоатация на водното дружество, в други части на града продължава да функционира старата мрежа. Най-честата причина за помътняване на водата е именно аварията на остарелите и корозирали тръби или утайки във водопровода при спукване на тръба, отваряне и затваряне на спирателни кранове, включване на водопровод след повреда.

Хората искат ВиК Хасково да предприеме кардинални мерки, за решаване на проблемите им с мръсната вода. Те настояват водата им да отговаря на стандартите за цвят, мирис, вкус и мътност, а услугата, предоставяна от ВиК Хасково да бъде адекватна на високата цена.

От местната власт са обещали съдействие. Кметът и общинската администрация също са се включили в подписката.

Гражданите са готови да се обърнат към РЗИ, ВиК Хасково, Асоциация по ВиК, МОСВ, КЕВР, омбудсмана, европейските институции и др.

Основни пунктове за събиране на подписи:

Магазин за кафе РИО – зад сладкарница Парапина
Спортен магазин  – до Парапина
Бутик Естее – до Парапина

Магазин Кокаин – нонстоп зад пазара
Магазин Роял – нонстоп на Автогарата
Хранителен магазин до Музея
Обменно бюро на Войнов до техникума

Хранителен магазин на ул. Граничар
Хранителен магазин в кв. Юг
Хранителен магазин в пресечката на салон Галант и д-р Генов.
Нонстоп София – по улицата за болницата

Нонстоп Спайдър – зад Свилена

Хранителен магазин Демили – до Мтел

Детски магазин на Наско до светофарите
Фреш бар на центъра
Магазин за цигари на Ангел – до Виваком
Хранителен магазин до автогарата
Магазин за плодове и зеленчуци на П. Кабранов – до магазина на Сарандиев на входа на Изгрев
Кв. Гарата – хранителен магазин до ЖП
Кв. Гарата – хранителен магазин на Шинка

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...