Местният парламент иска ремонт на разбитите пътища до Маточина и Студена

0

С обща декларация общинските съветници в града искат средства от Пътната агенция за ремонт на пътя Свиленград – Маточина и Свиленград – Студена. Състоянието и на двете отсечки от републиканската пътна мрежа е особено тежко, а за проблема се алармира от доста време.

„Пътищата са с множество дълбоки дупки, пропадания и износена асфалтова настилка, като на места изцяло липсва такава. Стеснено е пътното платно и трудно се разминават преминаващите моторни превозни средства”, се казва в декларацията на местния парламент.

Сегашното състояние на пътя е заплаха за участниците в движението, пишат още обшинските съветници, а състоянието на двата пътя възпрепятства дори предвижването на колите на спешна помощ, на пожарната, на полицията и Гранична полиция.

Като причина за тежкото състояние на пътищата до граничните села се посочват тежките камиони и строителни машини, преминаващи по него, заради строителството на оградата по българо-турската граница и съпътстващият я път.

Срок от 30 дни за отпускане на средствата дават общинските съветници на Пътната агенция да ремонтира двата пътя, чието тежко състояние пречи и на икономическото развитие и на туризма в района.

Проблемът има почти 10-годишна история. Многократно жители на селата Райкова могила, Щит, Михалич, Сладун, Маточина, Студена, Левка са алармирали за състоянието на двата пътя. Преди билзо две години те изразиха в писмо готовността си да обявят гражданско неподчинение. Проблемът е поставян и от трибуната на Народното събрание от свиленградския депутат Никола Динков.

Преди време се започна работа по дупките, но тя се изчерпа с попълването им с отпадъчен асфалт на едва няколко места.

Декларацията беше приета почти единодушно от общинските съветници на заседанието им в сряда. Трима се въздържаха по време на гласуването. Общинският съветник Панайот Панайотов обвини колегите си, че „това е пиар акция”, с неясен инициатор, „изпълнена не на време и не на място” и отказа да подкрепи декларацията. Представителят на НФСБ беше обвинен от независимия общински съветник Живко Желев, че не иска да протестира, за да не го изключат от партията. Други припомниха, че текстът е от името на общинския съвет и е бил обсъден на съвместно работно заседание.

Декларацията е адресирана до председателя на УС на Агенция Пътна инфраструктура, с копие до председателя на НС Цвета Караянчева, до Министерски съвет и Областния управител на Хасково.

По предложение на Христо Щерев, тя беше допълнена с предупреждението, че след 30-дневния срок, ще бъдат предприети всички предвидени в закона действия за решаване на този въпрос.

Previous articleПаметна плоча на Христо Ботев скара общински съветници
Next articleАтанас Овчаров: Пазим се от градушки с агне и поп

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...