Следят нивата на язовирите заради очакваните валежи

0

Писмо с гриф „Спешно” заради времето разпратиха от областната администрация до кметовете на общините от региона и Напоителни системи. То е подписано от заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

В него се предупреждават собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях да поддържат водните нива до степен, гарантираща безопасната им експлоатация и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения. Предупрежденията са и за стриктно изпълняване на предписанията за изпразване на водоемите или понижаване на нивото им, както и за недопускане запушването на приливниците.

При аварийна ситуация, предупреждават и от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор, собствениците на язовири са длъжни да предприемат мерки за ограничаване на риска за хора, имущество и околна среда, като незабавно уведомят ДАМТН, кмета на общината, Пожарна безопасност и защита на населението и съответната басейнова дирекция.

Повишената бдителност е заради очакваните от тази вечер обилни валежи. Оранжев код за опасно време е обявен за Хасково и още няколко области в страната за днес и следващите дни. Времето ще е облачно, с опасни валежи, гръмотевични бури и силни ветрове. Възможни са и градушки.

Очаква се на места, особено в южните планински райони на Родопите (Смолян, Кърджали) и в Югоизточна България (Хасково, Ямбол, Сливен) количества на валежите да достигнат 80-100 литра на квадратен метър.

От областната администрация уверяват, че областният управител на Хасково Станислав Дечев и всички структури на министерства и институции, отговарящи за сигурността на населението, получават своевременна информация и следят ситуацията в Хасковска област.

Previous articleНа Еньовден в Щит правиха чай със седем билки и вода от седем извора
Next articleНелегални цигари в тайник задържаха на пункт Капитан Петко войвода

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...