Следят нивата на язовирите заради очакваните валежи

0

Писмо с гриф „Спешно” заради времето разпратиха от областната администрация до кметовете на общините от региона и Напоителни системи. То е подписано от заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

В него се предупреждават собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях да поддържат водните нива до степен, гарантираща безопасната им експлоатация и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения. Предупрежденията са и за стриктно изпълняване на предписанията за изпразване на водоемите или понижаване на нивото им, както и за недопускане запушването на приливниците.

При аварийна ситуация, предупреждават и от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор, собствениците на язовири са длъжни да предприемат мерки за ограничаване на риска за хора, имущество и околна среда, като незабавно уведомят ДАМТН, кмета на общината, Пожарна безопасност и защита на населението и съответната басейнова дирекция.

Повишената бдителност е заради очакваните от тази вечер обилни валежи. Оранжев код за опасно време е обявен за Хасково и още няколко области в страната за днес и следващите дни. Времето ще е облачно, с опасни валежи, гръмотевични бури и силни ветрове. Възможни са и градушки.

Очаква се на места, особено в южните планински райони на Родопите (Смолян, Кърджали) и в Югоизточна България (Хасково, Ямбол, Сливен) количества на валежите да достигнат 80-100 литра на квадратен метър.

От областната администрация уверяват, че областният управител на Хасково Станислав Дечев и всички структури на министерства и институции, отговарящи за сигурността на населението, получават своевременна информация и следят ситуацията в Хасковска област.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...