На Еньовден в Щит правиха чай със седем билки и вода от седем извора

0

Десетки снимки с изгрева от Еньовден споделиха свиленградчани в социалната мрежа. Денят на лятното слънцестоене, един от най-важните празници в народния календар на българина, все по-често се отбелязва с бране на билки в ранната утрин на 24 юни.

За поредна година от Общинския исторически музей се включи в почитането на магическия празник с възстановка на характерните магически ритуали. Много гости събра живописното гранично село Щит. Всички те се включиха в мълчаното хоро, изпълнявано преди изгрев слънце, с което се омилостивяват самодивите. След изгрева започна и търкалянето в еньовска роса. Вярва се, че в нея слънцето се е окъпало и затова тя притежава мощна лечебна сила.

Еньовче, жълт кантарион и др. билки си събраха малки и големи, дошли да отбележат празника. Вярва се, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила.

В селото ритуалите продължиха с правенето на празничния венец, в който непременно се вплита еньовче – царят на билките, което е с най-чудотворна сила на този ден.  През венеца всеки от присъстващите трябва да мине три пъти за здраве.

После всички се почерпиха с лековития елексир, приготвен от секретаря на читалище „Христо Ботев 1927” в Щит. Лечебните му съставки са 7 билки, от 7 извора вода и мед.

Еньовден за поредна година отбелязаха и от Лайънс клуб Свилена Свиленград. Те посрещнаха изгрева на язовира в района на село Мезек, събраха билки и направиха букети.

„Обичаите си се пазят, прескачат от стар на млад, от празник в празник, от хоро на хоро, от китка на китка, споделят в социалната мрежа свиленградчани. Обичаят идва с обич, него всички го обичат и си го кътат. ЕНЬОВДЕН е! Нека поемем благодатната сила на слънцето, да причистим душите си с утринната роса, и изпълним сърцата си с любов и добрина.”

В този ден православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...