На Еньовден в Щит правиха чай със седем билки и вода от седем извора

0

Десетки снимки с изгрева от Еньовден споделиха свиленградчани в социалната мрежа. Денят на лятното слънцестоене, един от най-важните празници в народния календар на българина, все по-често се отбелязва с бране на билки в ранната утрин на 24 юни.

За поредна година от Общинския исторически музей се включи в почитането на магическия празник с възстановка на характерните магически ритуали. Много гости събра живописното гранично село Щит. Всички те се включиха в мълчаното хоро, изпълнявано преди изгрев слънце, с което се омилостивяват самодивите. След изгрева започна и търкалянето в еньовска роса. Вярва се, че в нея слънцето се е окъпало и затова тя притежава мощна лечебна сила.

Еньовче, жълт кантарион и др. билки си събраха малки и големи, дошли да отбележат празника. Вярва се, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила.

В селото ритуалите продължиха с правенето на празничния венец, в който непременно се вплита еньовче – царят на билките, което е с най-чудотворна сила на този ден.  През венеца всеки от присъстващите трябва да мине три пъти за здраве.

После всички се почерпиха с лековития елексир, приготвен от секретаря на читалище „Христо Ботев 1927” в Щит. Лечебните му съставки са 7 билки, от 7 извора вода и мед.

Еньовден за поредна година отбелязаха и от Лайънс клуб Свилена Свиленград. Те посрещнаха изгрева на язовира в района на село Мезек, събраха билки и направиха букети.

„Обичаите си се пазят, прескачат от стар на млад, от празник в празник, от хоро на хоро, от китка на китка, споделят в социалната мрежа свиленградчани. Обичаят идва с обич, него всички го обичат и си го кътат. ЕНЬОВДЕН е! Нека поемем благодатната сила на слънцето, да причистим душите си с утринната роса, и изпълним сърцата си с любов и добрина.”

В този ден православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител.

Previous articleШампионска титла за Димитър Петров и сребро за Христо Калайджиев от Балканското първенство по кикбокс
Next articleСледят нивата на язовирите заради очакваните валежи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...