За огнище на нодуларен дерматит в Одринско предупреждава Областната епизоотична комисия

0

Огнище на заразен нодуларен дерматит е регистрирано в съседната турска област Одрин. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Георги Илиев. Заседанието бе свикано от областния управител на Хасково Станислав Дечев и ръководено от заместника му д-р Стефка Здравкова.

Към този момент на наша територия няма констатирано огнище на заболяването, съобщават още от областната администрация. След бума на заразата през 2016 г., при който имаше евтаназирани стотици животни, ветеринарните служби провеждат постоянни превантивни дейности. Сега се извършва поголовна ваксинация на всяко говедо, навършило 4 месеца, уточниха от Агенцията по храните.

Превантивната работа на ветеритарните служби продължава и по отношение на още една силно заразна болест- това е африканска чума по свинете. В съседна Румъния има огнища на болестта. Заразата вече се разпространява в Европа чрез дивите свине. Мерките, които се предприемат е да не се допусне заразяването най-вече на домашни прасета. Ако това се случи, лечение няма, животните трябва да бъдат унищожени, а това ще доведе до сериозни икономически загуби, предупредиха от Хасковската агенция за безопасност на храните. В тази връзка са въведени строги  правила за транспортиране на животни, ако е необходимо ще се разреши и целогодишния отстрел на диви прасета.

Актуално за Хасковска област е заболяването птичи грип. Последно преди няколко месеца на наша територия е открито огнище на заразата, което доведе до унищожението на 200 птици, съобщиха ветеринарите. Сега строго се контролира транспортирането на животни с цел пресичането на разпрастранението на заразата.

Ветеринарните служби предстои да извършат и ваксинация срещу бяс по лисиците. 30 хиляди дози ваксина ще бъдат разпръснати от летището в Малево над областите Хасково, Ямбол, Пловдив, Смолян и Кърджали.

Във връзка с епизоотичната обстановка в област Хасково и по повод превантивната работа срещу нодуларен дерматит, птичи грип и африканска чума по свинете, от Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните още веднъж напомниха, че територията на област Хасково няма разрешени пазари за живи животни.

Previous articleВалери Жаблянов: Цели райони се обезлюдяват, защото подходът в икономиката е погрешен
Next articleКонтрабандни филтри и хартия за цигари задържаха на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...