Стотици свиленградчани се включиха в шествието за 24 май

0

Стотици свиленградчани се включиха в празничното шествие на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция начело на парада, бяха портретът и иконата на светите братя просветители – Кирил и Методий, гирлянд от цветя, транспарантът „Върви, народе, възродени” и българския национален флаг, носени от изявени ученици от училищата в града.

За пръв път от десетилетие в шествието се включи и общинският съвет. С тях в празничния дефилир премина и доскорошния председател на общинския съвет в града и настоящ народен представител инж. Никола Динков.

Училища, детски градини, културни и просветни деятели, спортни клубове преминаха тържествено по пешеходната улица за Деня на българската просвета и култура. Със своите училища дефилираха и 130 абитуриенти от ПГССИ „Христо Ботев” и СУ „Д-р Петър Берон”, които по-рано през деня изпратиха зрелостниците си. Бероновци дариха парите за тоалетите от изпращането си на едногодишния Георги, който има слухов проблем, и дефилираха с тениски. Кампанията им „С тениски на бала“ събра близо 2 000 лв.

Вече 60 години в Свиленград, в празничния ден, духовният химн на българите се изпълнява от духов оркестър „Костадин Манов”, с диригент Васил Василев. Със своите изпълнения се включиха и малките им последователи от Сборен детски духов оркестър от ученици от СУ „Д-р Петър Берон и ОУ „Иван Вазов” с диригент Кирил Търпов. Традиционното за града ни шествие закри Мажоретният състав.

Днес пет държави – България, Македония, Украйна, Русия и част от Сърбия пишат на кирилица, припомниха дикторите Ваня Стефанова и Христо Пенчев. Но с кирилица си служат 68 народности от Адриатика до Тихия океан, а с азбуката пишат над 186 млн. души.

Previous articleСвиленград празнува в Деня на българската просвета и култура
Next articleНад 190 кг хероин задържаха на Капитан Андреево при международна операция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...