Стотици свиленградчани се включиха в шествието за 24 май

0

Стотици свиленградчани се включиха в празничното шествие на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция начело на парада, бяха портретът и иконата на светите братя просветители – Кирил и Методий, гирлянд от цветя, транспарантът „Върви, народе, възродени” и българския национален флаг, носени от изявени ученици от училищата в града.

За пръв път от десетилетие в шествието се включи и общинският съвет. С тях в празничния дефилир премина и доскорошния председател на общинския съвет в града и настоящ народен представител инж. Никола Динков.

Училища, детски градини, културни и просветни деятели, спортни клубове преминаха тържествено по пешеходната улица за Деня на българската просвета и култура. Със своите училища дефилираха и 130 абитуриенти от ПГССИ „Христо Ботев” и СУ „Д-р Петър Берон”, които по-рано през деня изпратиха зрелостниците си. Бероновци дариха парите за тоалетите от изпращането си на едногодишния Георги, който има слухов проблем, и дефилираха с тениски. Кампанията им „С тениски на бала“ събра близо 2 000 лв.

Вече 60 години в Свиленград, в празничния ден, духовният химн на българите се изпълнява от духов оркестър „Костадин Манов”, с диригент Васил Василев. Със своите изпълнения се включиха и малките им последователи от Сборен детски духов оркестър от ученици от СУ „Д-р Петър Берон и ОУ „Иван Вазов” с диригент Кирил Търпов. Традиционното за града ни шествие закри Мажоретният състав.

Днес пет държави – България, Македония, Украйна, Русия и част от Сърбия пишат на кирилица, припомниха дикторите Ваня Стефанова и Христо Пенчев. Но с кирилица си служат 68 народности от Адриатика до Тихия океан, а с азбуката пишат над 186 млн. души.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...