Свиленград празнува в Деня на българската просвета и култура

0

С традиционното шествие Свиленград ще отбележи 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ученици, културни и просветни дейци, спортни клубове, както и представители на местния парламент ще дефилират по главната улица.

Шествието започва от 11.00 часа и се очаква да препълни с хора пешеходната улица. Частично или пълно затваряне ще има на околните улици, за да се осигури безопасността на парада.

По-рано, в църквата „Света Троица” ще бъде отслужен тържествен молебен, посветен на Деня на българската просвета и култура.

С богата програма община Свиленград отбелязва празника. В рамките на майските тържества бяха връчени традиционните награди Ученик и Учител на годината. Ученик на 2018 г. стана единайсетокласникът Радослав Христов от ПГССИ „Христо Ботев“, специалност „Селски туризъм“ с интензивно изучаване на английски език. Наградата „Учител на годината” в категория „Училищно образование” бе присъдена на Павлина Петкова – учител по английски език в ПГССИ „Христо Ботев“. В категорията „Предучилищно образование” отличието получи Мария Русинова – учител в Детска градина „Слънце”.

Змногобройна публика събраха празничният концерт „На учителя с любов”, тържествения концерт на Хорова школа „Свиленград” с ръководител Кирил Търпов, празнично матине на Духов оркестър „Костадин Манов” в градския парк. Организирани бяха още изложби, театрални постановки и др.

В рамките на празничната програма беше отбелязана и 10-годишнината от създаването на клона на читалище „Просвета 1870” в гр. Одрин към църквата „Св. Георги”. Това е и първият клон на българско читалище в чужбина. Специално отличие получи съпругата на отец Чакърък – Мария Чакърък, заради всеотдайната й дейност за разпространението на българската култура и традиции и общочовешки християнски ценности в Одрин. В тържеството участва Танцов клуб „Тракия“ към клон на НЧ“Просвета-1870″, НХ „Ст.Панайотов“, ЖКФГ и ВГ“Хармония“ към читалището в Свиленград.

Празничната програма беше открита с изложба в арт галерията на млади творци от Свиленград. Школата е с ръководител художничката Ивалина Недева. 30 са картините, които до края на месеца все още могат да бъдат разгледани – живопис, графика, рисунки с молив, монотипия и др. Някои от младите таланти вече са продължили своя творчески път извън Свиленград като ученици в  художествената академия в Пловдив или в езикова гимназия – Габриела Паришева, Йоана Борисова, Антонио Калайджиев. Други са ученици от СУ „Д-р Петър Берон” – Анета Кирева, Тодор Митев.

Утре, 25 май, от 18.00 часа, в салона на НЧ „Просвета 1870”, театрално студио „Мелпомена”  към СУ „Д-р Петър Берон” ще представи постановката „Криворазбраната цивилизация”.

Традиционните шествия на абитуриентите са на 25 и 26 май, по пешеходната улица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...