Свиленград празнува в Деня на българската просвета и култура

0

С традиционното шествие Свиленград ще отбележи 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ученици, културни и просветни дейци, спортни клубове, както и представители на местния парламент ще дефилират по главната улица.

Шествието започва от 11.00 часа и се очаква да препълни с хора пешеходната улица. Частично или пълно затваряне ще има на околните улици, за да се осигури безопасността на парада.

По-рано, в църквата „Света Троица” ще бъде отслужен тържествен молебен, посветен на Деня на българската просвета и култура.

С богата програма община Свиленград отбелязва празника. В рамките на майските тържества бяха връчени традиционните награди Ученик и Учител на годината. Ученик на 2018 г. стана единайсетокласникът Радослав Христов от ПГССИ „Христо Ботев“, специалност „Селски туризъм“ с интензивно изучаване на английски език. Наградата „Учител на годината” в категория „Училищно образование” бе присъдена на Павлина Петкова – учител по английски език в ПГССИ „Христо Ботев“. В категорията „Предучилищно образование” отличието получи Мария Русинова – учител в Детска градина „Слънце”.

Змногобройна публика събраха празничният концерт „На учителя с любов”, тържествения концерт на Хорова школа „Свиленград” с ръководител Кирил Търпов, празнично матине на Духов оркестър „Костадин Манов” в градския парк. Организирани бяха още изложби, театрални постановки и др.

В рамките на празничната програма беше отбелязана и 10-годишнината от създаването на клона на читалище „Просвета 1870” в гр. Одрин към църквата „Св. Георги”. Това е и първият клон на българско читалище в чужбина. Специално отличие получи съпругата на отец Чакърък – Мария Чакърък, заради всеотдайната й дейност за разпространението на българската култура и традиции и общочовешки християнски ценности в Одрин. В тържеството участва Танцов клуб „Тракия“ към клон на НЧ“Просвета-1870″, НХ „Ст.Панайотов“, ЖКФГ и ВГ“Хармония“ към читалището в Свиленград.

Празничната програма беше открита с изложба в арт галерията на млади творци от Свиленград. Школата е с ръководител художничката Ивалина Недева. 30 са картините, които до края на месеца все още могат да бъдат разгледани – живопис, графика, рисунки с молив, монотипия и др. Някои от младите таланти вече са продължили своя творчески път извън Свиленград като ученици в  художествената академия в Пловдив или в езикова гимназия – Габриела Паришева, Йоана Борисова, Антонио Калайджиев. Други са ученици от СУ „Д-р Петър Берон” – Анета Кирева, Тодор Митев.

Утре, 25 май, от 18.00 часа, в салона на НЧ „Просвета 1870”, театрално студио „Мелпомена”  към СУ „Д-р Петър Берон” ще представи постановката „Криворазбраната цивилизация”.

Традиционните шествия на абитуриентите са на 25 и 26 май, по пешеходната улица.

Previous articleС конкурс за лого започва проектът „Гласът на китарите – от бряг до бряг“
Next articleСтотици свиленградчани се включиха в шествието за 24 май

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...