Зрелостници и седмокласници се явяват днес на матура по български език и литература

0

В 8.00 часа започнаха матурите по български език и литература за зрелостниците. Изпитът в Свиленград се провежда в сградата на ПГССИ „Христо Ботев”.

От над 11 милиона възможности беше изтеглен изпитният вариант в 5.00 часа сутринта в Министерството на образованието. Темата за писане е номер 24, но какво се крие зад това число, за учениците стана ясно в 8.00, с началото на изпита. Темата и авторът от третия модул, която е есе или съчинение, ще бъде обявена едва в 12 часа по БНР.

Първият модул продължава час и половина. Той представлява тест със затворени отговори. Вторият модул продължава един час и съдържа 10 въпроса.

Учениците не могат да излизат докато работят по модулите, но могат да излязат от залата между тях.

Изпитът се провежда при строги мерки за сигурност. В класните стаи има видеонаблюдение. Записите ще се пазят 3 месеца.

Над 55 000 дванайсетокласници в страната ще покажат знанията си днес. В Свиленград те са общо 131 от двете училища. Няма неявили се зрелостници.

В 10.00 часа пък започва изпитът на седмокласниците, който се състои от два модула – тест и преразказ. Той служи за приемане в гимназия и тази година, като резултатите ще бъдат в точки. Минимум 30 точки трябва да изкара един седмокласник, за да бъде приет в гимназия. Максимумът е 100.

След 16.00 часа на сайта на образователното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...