Зрелостници и седмокласници се явяват днес на матура по български език и литература

0

В 8.00 часа започнаха матурите по български език и литература за зрелостниците. Изпитът в Свиленград се провежда в сградата на ПГССИ „Христо Ботев”.

От над 11 милиона възможности беше изтеглен изпитният вариант в 5.00 часа сутринта в Министерството на образованието. Темата за писане е номер 24, но какво се крие зад това число, за учениците стана ясно в 8.00, с началото на изпита. Темата и авторът от третия модул, която е есе или съчинение, ще бъде обявена едва в 12 часа по БНР.

Първият модул продължава час и половина. Той представлява тест със затворени отговори. Вторият модул продължава един час и съдържа 10 въпроса.

Учениците не могат да излизат докато работят по модулите, но могат да излязат от залата между тях.

Изпитът се провежда при строги мерки за сигурност. В класните стаи има видеонаблюдение. Записите ще се пазят 3 месеца.

Над 55 000 дванайсетокласници в страната ще покажат знанията си днес. В Свиленград те са общо 131 от двете училища. Няма неявили се зрелостници.

В 10.00 часа пък започва изпитът на седмокласниците, който се състои от два модула – тест и преразказ. Той служи за приемане в гимназия и тази година, като резултатите ще бъдат в точки. Минимум 30 точки трябва да изкара един седмокласник, за да бъде приет в гимназия. Максимумът е 100.

След 16.00 часа на сайта на образователното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.

Previous articleВълна от възмущение след калната вода, потекла от чешмите
Next articleЗрелостниците писаха по „Вяра” на Никола Вапцаров. Седмокласниците – по Нушич

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...