Над 1300 гости и участници очакват в Сладун за фестивала „С песните на Кичка Савова”

0

С ревю на носии и засаждане на дръвче в памет на народната певица започва конкурсната програма

Поредното издание на фестивала „С песните на Кичка Савова” откриват в село Сладун. Фолклорното събитие ще се проведе на 21 и 22 април, събота и неделя.

Пред двата фестивални дни, на сцената на НЧ „Изгрев – 1928” ще се изявят над 90 читалища и организации, а над 100 са само фолклорните групи, съобщи секретарят на културното средище Надя Щегрова. В конкурсната програма ще вземат участие певци и певици от Шумен, Варна, Бургас, Карнобат, Карлово, Пловдив, Нова Загора, Стара Загора, София, Хасково, Димитровград, Харманли, Любимец, Тополовград и Смолян.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от професионално жури с председател народната певица и вокален педагог – Дарина Савчева, която е и редовен докторант към Института по фолклор и етнология към БАН. Членове на журито са народните изпълнители Петър Георгиев и Тенчо Тенчев.

Категориите, в които ще бъдат оценявани участниците са: певческа група – автентичен и обработен фолклор, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти, танцови състави, групи за народни обичаи. Ще бъде връчена и Голямата награда на фестивала.

Тази година фестивалът ще се проведе в памет на Кичка Савова. Популярната и обичана тракийска певица почина преди няколко месеца. В нейна памет организаторите ще връчат и една специална награда за изпълнение на нейна песен. 3 специални награди ще връчи и месокомбинат „Бурденис 93”, дългогодишен партньор на фестивала.

През тази година фестивалът се изпълнява по проект „Фолклорна палитра”, одобрен от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи, финансиран от Община Свиленград и платформа АГОРА, допълниха още от читалището.

Началото ще бъде дадено в 9.30 часа в събота, със засаждане на дръвче в памет на Кичка Савова в двора на църквата. След това в читалището ще се проведе ревю на носии. Ще бъде представена и изложбата „Преоткриване на красота – традиционни костюми в Хасковския край” на етнографски музей с. Лозен, община Любимец. 15 женски носии ще могат да разгледат гостите на фестивала. С тях ще дефилират момичетата от фолклорна танцова група „От извора” и певческата група „Лъчи от Тракия” при СУ „Д-р Петър Берон”. Ръководители на групите са преподавателките Мария Петрова и Кичка Славова. След това ще стартира и конкурсната програма.

над 1300 души – гости и участници, се очаква да посетят селото през двата фестивални дни. За всички тях в неделя ще свири оркестър „Орлово”.

Previous article32 медала спечелиха от ОУ „Иван Вазов” във втория кръг на националното състезание „Моята родина”
Next articleСвиленградски ученик с престижна награда от световен конкурс за рисунка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...