Над 1300 гости и участници очакват в Сладун за фестивала „С песните на Кичка Савова”

0

С ревю на носии и засаждане на дръвче в памет на народната певица започва конкурсната програма

Поредното издание на фестивала „С песните на Кичка Савова” откриват в село Сладун. Фолклорното събитие ще се проведе на 21 и 22 април, събота и неделя.

Пред двата фестивални дни, на сцената на НЧ „Изгрев – 1928” ще се изявят над 90 читалища и организации, а над 100 са само фолклорните групи, съобщи секретарят на културното средище Надя Щегрова. В конкурсната програма ще вземат участие певци и певици от Шумен, Варна, Бургас, Карнобат, Карлово, Пловдив, Нова Загора, Стара Загора, София, Хасково, Димитровград, Харманли, Любимец, Тополовград и Смолян.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от професионално жури с председател народната певица и вокален педагог – Дарина Савчева, която е и редовен докторант към Института по фолклор и етнология към БАН. Членове на журито са народните изпълнители Петър Георгиев и Тенчо Тенчев.

Категориите, в които ще бъдат оценявани участниците са: певческа група – автентичен и обработен фолклор, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти, танцови състави, групи за народни обичаи. Ще бъде връчена и Голямата награда на фестивала.

Тази година фестивалът ще се проведе в памет на Кичка Савова. Популярната и обичана тракийска певица почина преди няколко месеца. В нейна памет организаторите ще връчат и една специална награда за изпълнение на нейна песен. 3 специални награди ще връчи и месокомбинат „Бурденис 93”, дългогодишен партньор на фестивала.

През тази година фестивалът се изпълнява по проект „Фолклорна палитра”, одобрен от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи, финансиран от Община Свиленград и платформа АГОРА, допълниха още от читалището.

Началото ще бъде дадено в 9.30 часа в събота, със засаждане на дръвче в памет на Кичка Савова в двора на църквата. След това в читалището ще се проведе ревю на носии. Ще бъде представена и изложбата „Преоткриване на красота – традиционни костюми в Хасковския край” на етнографски музей с. Лозен, община Любимец. 15 женски носии ще могат да разгледат гостите на фестивала. С тях ще дефилират момичетата от фолклорна танцова група „От извора” и певческата група „Лъчи от Тракия” при СУ „Д-р Петър Берон”. Ръководители на групите са преподавателките Мария Петрова и Кичка Славова. След това ще стартира и конкурсната програма.

над 1300 души – гости и участници, се очаква да посетят селото през двата фестивални дни. За всички тях в неделя ще свири оркестър „Орлово”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...