Елена Манолова: Семействата се разпадат заради липса на комуникация

0

Елена Манолова е психотерапевт, брачен консултант, психодрама асистент. Родена е на 9.12.1977г. в град Свиленград. Учила е в училище „Иван Вазов”, а след това в бившето ТССИ ”Петър Ангелов”/сега ПГССИ „Христо Ботев”/. Завършва Психология в Нов Български университет. Специализира в областта на Организационната психология. Треньор е по групово динамичен тренинг. Дълго време се занимавала с обучение на възрастни  и  изграждане на екипи за няколко водещи компании в бизнес сектора. Запознава се с Психодрамата като терапевтичен метод и от 2006 до 2008г. преминава личния си опит. В момента и предстои завършване на асистентското ниво и влизане в директорска програма. „За мен Психодрамата е методът, който е помогнал изключително много, както за личното ми, така и за професионалното ми израстване. Помага ми и ежедневно в работата, за да „докосна” клиента”, разказва Елена. От 2010 г. тя  поддържа авторския блог: Живей съзнателно. Създател е на един от първите виртуални кабинети за психологическо консултиране. През последните 10 години се занимава предимно с онлайн консултиране, което й  позволява да разговаря с хора от цял свят. Консултира, организира семинари и тренинги по различни теми, свързани с междуличностните отношения, семейството, брака, партньорите, децата, приятелите, мечтите и желанията. В издадената през 2017г. електронна книга „Любов” има 10 авторски текста. Дизайнът на книгата е дело на Мария Петкова, също родена и израснала в Свиленград. В края на този месец, 31 март, ще  участва в организирането на семинар в Свиленград на тема: Среща с брака. По теми, свързани със семейството, с Елена Манолова разсъждаваме в женския месец март.

Елена, какви са твоите впечатления. Увеличава ли се броят на разводите у нас?

Броят на разводите, според мен, се е увеличил. Сега хората все по-често търсят помощ и говорят за това. До преди 20 г. това не би било възможно. Разговорите с брачен консултант, семейна терапия, са неща, които не са съществували или рядко се е говорило за тях.

Какви основни проблеми застават между мъжа и жената в едно семейство и водят до неговия разпад?

Основният проблем, който аз намирам като сходен в семействата, които се разпадат или са на път да се разпаднат, е липсата на комуникация. Просто спират да си говорят, започват да чакат той или тя да се „сети”, а това не се случва. Образува се напрежение, което търси канал да изтече и това рано или късно се случва. Липса на доверие между партньорите, време само за тях двамата, лошото финансово състояние на голяма част от семействата, са неща, които допълнително разклащат брака. Колко често остават сами, без децата, има ли романтика и могат ли да бъдат интимни? За някои семейства това се случва веднъж годишно, което е твърде малко. Любовта има нужда от грижа, внимание и още много други малки неща.

Налага ли се все по-често практиката, когато има семеен проблем, да се ползва брачен консултант?

Да, хората все по-често търсят консултант, специалистът, който ще бъде адекватното огледало, в което да се огледат. Голяма част от двойките мислят, че трябва да се направят кардинални промени, за да се подредят нещата, а не винаги е така. Понякога леки нюанси, са достатъчни.

Изхождайки от твоята практика, при това положение стига ли се до цивилизовано решение или в повечето случаи се стига до домашно насилие?

В повечето случаи вече има домашно насилие, за съжаление. Много жени търсят помощ не веднага, когато той посегне. Чакат да стане системно и тогава пак не е сигурно, че ще споделят с някого. Това е огромен проблем. Тръгва още от детството, когато самите деца виждат насилието вкъщи. Години по-късно, когато самите те  създадат семейство, моделът се повтаря. Техните деца растат в терор и насилие, те също го повтарят и така до безкрай. Картината в България е изключително обезпокояваща, всяка трета жена е жертва на домашно насилие, било то физическо или психическо.

Свидетели сме на все повече агресия в училища, детски градини, на улицата? Как може да бъде преодоляна тази масовост на явлението? За държавна и общинска политика ли говорим или за натрупване на вътреличностни проблеми?

Отговорът е в по-горния въпрос. Когато детето расте в семейство, където има домашно насилие, или агресия, то го проявява и в училище. Всички трябва да бъдат ангажирани в решаването на проблема: семейството, училището, общината, държавата… Булингът или насилието в училище е световен проблем. Всички са жертва и насиленият, и насилникът, и свидетелите. Всички!

За децата и тяхното възпитание. Какво е необходимо за изграждането на една уверена в себе си и психически стабилна личност?

Семейството на първо място. Колкото по-нестабилно е то, толкова по-несигурно е детето. Примерът, който родителите дават е най-важният за децата. Аз не съм съгласна, че училището трябва да възпитава, възпитанието тръгва от родителите. Училището обучава!

Подготвяте семинар в Свиленград, свързан с брака, но не с неговите проблеми, а със самата сватба. Нужна ли ни е психологическа консултация и при такова щастливо събитие?

Идеята е на Екатерина Стойчева, собственик на сватбена къща „Екатерина. На семинара ще покажем на бъдещите булки, а и не само на тях, новите тенденции в декорацията. Ще им дадем ценни съвети как да организират това изключително важно събитие. И разбира се, как да овладеят част от емоциите, за да се насладят на специалния ден. Ще им помогнем да го превърнат в магия !

Previous articleАвтомобил изгоря в Свиленград. Разследват палеж
Next articleНад 17 000 къса контрабандни цигари в товарен автомобил откриха митничари на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...