Свиленград отбеляза 140 години от Освобождението на България

0

С официална церемония по поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите войни, Свиленград отбеляза Националния празник на България и 140-та годишнина от Освобождението.

На площад „5 октомври” много жители и гости на града се включиха в тържеството в чест на празника. Сред тях бяха кметът на общината инж. Георги Манолов, и.д.председател на ОбС Цветелина Атанасова, общински съветници, представители на партии и НПО и др.

Присъстващите аплодираха изпълненията на представителния духов оркестър „Костадин Манов” с диригент Васил Василев, танцьорите от Танцов състав „Илинден” и Детски танцов състав „Свиленче” с хореорграф Галина Христова, децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Просвета-1870”.

В словото си уредникът от Историческия музей на Свиленград д-р Стефан Димитров направи историческа оценка на събитията отпреди 140 години, възвърнали България на картата на света. Той отбеляза, че на 20 януари 1878 година Свиленград е освободен от войската на ген. Струков. Но след Берлинския договор от юли същата година този район е върнат в пределите на османската империя до окончателното освобождение през Балканската война от 1912 година.

Панихида за героите, отдали живота си за свободата на България, отслужиха отец Георги и отец Димитър.

След едноминутно мълчание в памет на борците за национално освобождение бяха поднесени венци и цветя на паметника на героите от войните от община Свиленград.

В церемонията се включиха Общински съвет, Общинска администрация, политически партии, официални лица, ученици и много граждани.

По традиция общината постави националния флаг по централни улици и булеварди.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...