Свиленград отбеляза 140 години от Освобождението на България

0

С официална церемония по поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите войни, Свиленград отбеляза Националния празник на България и 140-та годишнина от Освобождението.

На площад „5 октомври” много жители и гости на града се включиха в тържеството в чест на празника. Сред тях бяха кметът на общината инж. Георги Манолов, и.д.председател на ОбС Цветелина Атанасова, общински съветници, представители на партии и НПО и др.

Присъстващите аплодираха изпълненията на представителния духов оркестър „Костадин Манов” с диригент Васил Василев, танцьорите от Танцов състав „Илинден” и Детски танцов състав „Свиленче” с хореорграф Галина Христова, децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Просвета-1870”.

В словото си уредникът от Историческия музей на Свиленград д-р Стефан Димитров направи историческа оценка на събитията отпреди 140 години, възвърнали България на картата на света. Той отбеляза, че на 20 януари 1878 година Свиленград е освободен от войската на ген. Струков. Но след Берлинския договор от юли същата година този район е върнат в пределите на османската империя до окончателното освобождение през Балканската война от 1912 година.

Панихида за героите, отдали живота си за свободата на България, отслужиха отец Георги и отец Димитър.

След едноминутно мълчание в памет на борците за национално освобождение бяха поднесени венци и цветя на паметника на героите от войните от община Свиленград.

В церемонията се включиха Общински съвет, Общинска администрация, политически партии, официални лица, ученици и много граждани.

По традиция общината постави националния флаг по централни улици и булеварди.

Previous articleСистеми за отопление и защита от сняг и лед представиха ТермопроектСтрой и ELEKTRA
Next article34 ученици взеха участие в турнира по бадминтон

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...