Оправят пропадналия път за Капитан Андреево

0

До края на годината ще бъде възложена рехабилитация на затворения за движение път Свиленград – Капитан Андреево. Това стана ясно след въпрос на тукашния депутат Никола Динков към регионалния министър Николай Нанков по време на парламентарен контрол.

Министърът уточни, че за свлачища има осигурено финансиране по оперативна програма Околна среда, а отсечката при Свиленград е под номер едно в приоретизирания списък. В началото на септември 2017 г. е стартирала процедура за избор на проектантски дейности и авторски надзор. Ако решението за избор на изпълнител не бъде обжалвано, най-късно до началото на април тази година ще бъде сключен договор с избрания проектант. Тръжната процедура за избор на строител може да започне в края на месец май, заяви още министър Нанков. Индикативната стойност на проекта е 6,5 млн. лв., уточни той.

Участъкът в района на Якъка, който е с дължина 200 м пропадна след поройни валежи и преовлажняване на почвата през пролетта на 2015 г. Движението по него беше спряно. Пътуващите бяха пренасочени по обходен маршрут – през магистрала Марица. Така беше затруднено придвижването за жителите на три гранични села – Чернодъб, Генералово и Капитан Андреево, както и на спедитори, собственици на лозя и земеделски земи в района и др. В случай на затваряне на магистрала Марица в участъка Свиленград – Капитан Андреево /поради инцидент или др./, за пътуващите до българо-турския пункт, също не оставаше никаква друга алтернатива.

С изричното настояване на община Свиленград, Областното пътно управление отстъпи за ползване техен път, с който проблемното свлачище се заобикаля. Теренът беше разчистен и трамбован от общината и беше пуснат за движение. Именно за тежкото състояние на дублиращото трасе с основа от трошен камък, който има нужда профилиране, асфалтиране и отводняване,  беше и въпросът на Никола Динков.

След отговора на министъра, депутатът от БСП изрази надежда, че пътят ще бъде пуснат до зимния период на 2018 г.

Previous articleСъстезателите ни по бадминтон с първо участие извън общината
Next articleС културни и спортни прояви Свиленград отбелязва 3 март

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...