Общината в Свиленград купува със заем съдове за смет

0

От август общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ поема сметосъбирането

Дълг от 400 хил. лв. ще поеме община Свиленград. Решението беше взето на извънредно заседание на местния парламент. Заемът се отпуска от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството. Той е безлихвен, за срок от 60 месеца. Със средствата ще бъдат закупени съдове за събиране на битови отпадъци. Става дума за 1077 пластмасови кофи по 240 л и 650 метални контейнера по 1100 л.

През август тази година изтича договорът със сметосъбиращата фирма „Волф Милениум”, а от общината обявиха преди време, че дейността ще се поеме от общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване”. От кметската администрация изчисляват, че това ще спести около 200 хил. лв. годишно на бюджета.

Предвижда се и закупуването на три специализирани сметосъбиращи машини и един товарен самосвал с приходи от Общинското предприятие. Прогнозната им стойност е 471 хил. лв.

По време на разискванията, в постоянните комисии на местния парламент, общинският съветник д-р Христо Минков заяви, че пластмасовите контейнери са доста по-изгодни от металните и са доказано здрави, а за закупуването на новите съдове трябва да бъде обявена обществена поръчка. По думите му, претоварната станция за отпадъци, закупена преди няколко години от общината, струва двойно по-евтино в Турция, и отбеляза, че общината разполага със скъпоструваща метачна машина, която не се използва.

Минков, който има 25% участие в сметопочистващата фирма, не присъства на извънредното заседание, провело се на 13 февруари. Предложението на администрацията за поемането на дълга беше прието от общинските съветници без дебати и почти единодушно. Само Иван Андреев от ГЕРБ гласува „против” с мотива, че има по-изгодни варианти.

Договорът с „Волф Милениум” беше подписан през 2003 г. за срок от 10 години. През 2013 фирмата спечели обществената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване, като обявеният този път срок беше за 5 години. Постигната цена е с около половин милион лева по-ниска, похвалиха се тогава от общината.

Previous articleУчастниците в маратона за Пирин с писмо до правителството. Пореден екопротест в Свиленград
Next articleКукери от Камено прогониха злите сили в Мезек. От днес започват Великденските пости

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...