Кукери от Камено прогониха злите сили в Мезек. От днес започват Великденските пости

0

Кукери прогониха злите сили на Сирни Заговезни в Мезек. Ритуалът бе изпълнен от професионална кукерска група от град Камено, Бургаско – носител на златен медал от  тазгодишния фесивал в Перник. Обичаят събра стотици на площада в свиленградското село. Отбелязването му беше възстановено през 2016 г. от читалището в Мезек, след 30-годишно прекъсване.

Запален беше празничен огън. Традиционно за празника е прескачането му за здраве. Хвърлят се и запалени стрели – перници. Огнените ритуали препращат и към древни соларни култове, свързвани с плодородието. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва, а децата се опитват да я хванат с уста.

На този ден християните си вземат прошка – по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове като взаимно си прощават стореното с дело, дума или мисъл.

На Сирни Заговезни православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. За трапезата се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 48 дни. Постът не означава само вегетарианство, а въздържание и от лоши мисли, думи и действия, смирение. Не се правят църковни сватби.

Постите започват от днес, 18 февруари и ще продължат до 8 април, когато ще отбележим Великден.

Previous articleОбщината в Свиленград купува със заем съдове за смет
Next articleСвиленград отбелязва 145 години от гибелта на Левски

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...