Кукери от Камено прогониха злите сили в Мезек. От днес започват Великденските пости

0

Кукери прогониха злите сили на Сирни Заговезни в Мезек. Ритуалът бе изпълнен от професионална кукерска група от град Камено, Бургаско – носител на златен медал от  тазгодишния фесивал в Перник. Обичаят събра стотици на площада в свиленградското село. Отбелязването му беше възстановено през 2016 г. от читалището в Мезек, след 30-годишно прекъсване.

Запален беше празничен огън. Традиционно за празника е прескачането му за здраве. Хвърлят се и запалени стрели – перници. Огнените ритуали препращат и към древни соларни култове, свързвани с плодородието. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва, а децата се опитват да я хванат с уста.

На този ден християните си вземат прошка – по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове като взаимно си прощават стореното с дело, дума или мисъл.

На Сирни Заговезни православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. За трапезата се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 48 дни. Постът не означава само вегетарианство, а въздържание и от лоши мисли, думи и действия, смирение. Не се правят църковни сватби.

Постите започват от днес, 18 февруари и ще продължат до 8 април, когато ще отбележим Великден.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...