Певицата Рая Йорданова: Моята мечта е свързана с преподаването

0

Рок изпълнителката от “The place” откри своя музикална школа

Рая Йорданова e родена на 08.03.1993г. в град Търговище. Завършва средно образование в родния си град, във II СОУ “Проф. Н. Маринов”, с профил музика. Продължава с поп и джаз пеене в АМТИИ град Пловдив, а в момента следва по магистърска програма – музикална педагогика. Занимава се с музика от 8 годишна. Пее в музикална школа “New voices”. Печелила е награди от национални и международни конкурси, има участия в стотици концерти. В момента радва публиката с рок изпълненията си в “The place”. Наскоро отвори своя музикална школа.

Рая, преди броени седмици започна работа школата ти. Проявяват ли интерес свиленградчани към вокалното усъвършенстване?

Наскоро осъществих една моя мечта, а именно да имам своя музикална школа “Гласове от РАЯ”. Хората в града гледат с интерес, може би защото досега не е имало такава школа в града и доколкото знам не е имало никаква дейност свързана с индивидуални уроци по пеене. В школата са добре дошли хора на всякаква възраст, стига само да имат желание и капка талант. Намира се на ул.”Ген. Струков” 5 офис 2, срещу City café. Часовете са индивидуални и са с предварителна уговорка.

Непрекъснато по телевизиите вървят музикални формати, в които виждаме огромен брой желаещи да участват. Според теб на какво се дължи това?

Българите сме много талантлив народ, но всеки един талант трябва да бъде развиван и усъвършенстван. И аз не спирам да се изненадвам колко нови, талантливи певци излизат всеки ден, но няма нищо по-хубаво. Музиката игражда характер, музиката разкрива чувства, музиката ни отнася в други светове, има милион причини за да се влюбиш в музиката и да искаш тя да бъде част от твоя живот. И сега, тъкмо в тези формати, виждаме, че за да си певец в днешно време не е достатъчен само гласът. Трябва да си артист на сцената, да пееш, да танцуваш, да вълнуваш хората. Трябва да пресъздадеш чувството на песента, сякаш разказваш приказка, но не коя да е приказка, а твоята. И тук, освен таланта и всичко останало, идва и упоритостта. Тъкмо тя може в един момент да се окаже най-важната. Защото и да имаш огромен талант, ако не го развиваш и ако не се грижиш за него, значи нямаш чак толкова много.

Ти самата имала ли си желание да участваш в такива формати?

Не, моята мечта е сързана с преподаването. Искам да предам това, което знам на учениците си, искам да развия техния потенциал, искам да ги възпитам чрез музиката и да оставя ярка следа в живота им. Моята работа е да подготвя някой ученик за подобен музикален формат, например. Или за кандидатстване в музикално училище.

Теб какво те запали по музиката, по пеенето?

Първоначално, като едно подрастващо дете, просто съм търсела с какво да се занимавам извън училище. Помня, че преди това танцувах балет, но когато разбрах, че има група по пеене реших да прекратя с балета и да се запиша на пеене. От там нататък любовта към музиката беше запалена и дълги години поддържана от моята учителка по пеене – Десислава Станкова. Музикалният ръководител има огромна роля в това детето истински да се вълнува от музиката. Той е човекът, който помага на ученика да открие себе си в различните песни.

Ти си изпълнител в единствения рок клуб в града. Като че ли там се събират доста свиленградчани, търсещи качествена музика и място, в което да си починат от чалгата.

Да, от няколко години пея в “The place”. Всъщност това е причината да дойда в Свиленград. За жалост, това е единственото заведение в Свиленград с различна от чалга музика. По заведенията основно върви поп-фолк. Това всъщност ме мотивира още повече. Искам да покажа на децата, които идват в школата, че съществува много по-красива, разнообразна, съдържателна и интелигентна музика.

 

Previous articleКампанията „За едно дете повече” отбелязва 10 години
Next articleВ Свиленград стартира Държавното първенство по кикбокс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...