Певицата Рая Йорданова: Моята мечта е свързана с преподаването

0

Рок изпълнителката от “The place” откри своя музикална школа

Рая Йорданова e родена на 08.03.1993г. в град Търговище. Завършва средно образование в родния си град, във II СОУ “Проф. Н. Маринов”, с профил музика. Продължава с поп и джаз пеене в АМТИИ град Пловдив, а в момента следва по магистърска програма – музикална педагогика. Занимава се с музика от 8 годишна. Пее в музикална школа “New voices”. Печелила е награди от национални и международни конкурси, има участия в стотици концерти. В момента радва публиката с рок изпълненията си в “The place”. Наскоро отвори своя музикална школа.

Рая, преди броени седмици започна работа школата ти. Проявяват ли интерес свиленградчани към вокалното усъвършенстване?

Наскоро осъществих една моя мечта, а именно да имам своя музикална школа “Гласове от РАЯ”. Хората в града гледат с интерес, може би защото досега не е имало такава школа в града и доколкото знам не е имало никаква дейност свързана с индивидуални уроци по пеене. В школата са добре дошли хора на всякаква възраст, стига само да имат желание и капка талант. Намира се на ул.”Ген. Струков” 5 офис 2, срещу City café. Часовете са индивидуални и са с предварителна уговорка.

Непрекъснато по телевизиите вървят музикални формати, в които виждаме огромен брой желаещи да участват. Според теб на какво се дължи това?

Българите сме много талантлив народ, но всеки един талант трябва да бъде развиван и усъвършенстван. И аз не спирам да се изненадвам колко нови, талантливи певци излизат всеки ден, но няма нищо по-хубаво. Музиката игражда характер, музиката разкрива чувства, музиката ни отнася в други светове, има милион причини за да се влюбиш в музиката и да искаш тя да бъде част от твоя живот. И сега, тъкмо в тези формати, виждаме, че за да си певец в днешно време не е достатъчен само гласът. Трябва да си артист на сцената, да пееш, да танцуваш, да вълнуваш хората. Трябва да пресъздадеш чувството на песента, сякаш разказваш приказка, но не коя да е приказка, а твоята. И тук, освен таланта и всичко останало, идва и упоритостта. Тъкмо тя може в един момент да се окаже най-важната. Защото и да имаш огромен талант, ако не го развиваш и ако не се грижиш за него, значи нямаш чак толкова много.

Ти самата имала ли си желание да участваш в такива формати?

Не, моята мечта е сързана с преподаването. Искам да предам това, което знам на учениците си, искам да развия техния потенциал, искам да ги възпитам чрез музиката и да оставя ярка следа в живота им. Моята работа е да подготвя някой ученик за подобен музикален формат, например. Или за кандидатстване в музикално училище.

Теб какво те запали по музиката, по пеенето?

Първоначално, като едно подрастващо дете, просто съм търсела с какво да се занимавам извън училище. Помня, че преди това танцувах балет, но когато разбрах, че има група по пеене реших да прекратя с балета и да се запиша на пеене. От там нататък любовта към музиката беше запалена и дълги години поддържана от моята учителка по пеене – Десислава Станкова. Музикалният ръководител има огромна роля в това детето истински да се вълнува от музиката. Той е човекът, който помага на ученика да открие себе си в различните песни.

Ти си изпълнител в единствения рок клуб в града. Като че ли там се събират доста свиленградчани, търсещи качествена музика и място, в което да си починат от чалгата.

Да, от няколко години пея в “The place”. Всъщност това е причината да дойда в Свиленград. За жалост, това е единственото заведение в Свиленград с различна от чалга музика. По заведенията основно върви поп-фолк. Това всъщност ме мотивира още повече. Искам да покажа на децата, които идват в школата, че съществува много по-красива, разнообразна, съдържателна и интелигентна музика.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...