Пожарът от Присадец наближава Маточина

0

Пожарът разразил се при тополовградските села Присадец и Филиповци се движи към Маточина. Три пожарни екипа пазят селото от огъня, потвърди началникът на РСПБЗН – Свиленград Ивелин Тонев. Доброволци също участват в гасенето на стихията, обхванала голяма площ и разпростряла се на широк фронт. Приоритетно силите са насочени към опазването на селото. Други пожарни екипи има в Тополовградско, откъдето е тръгнал огъня. Пламнали са сухи треви и лесонепригодни площи.

Фронтът на пожара е около 1000 декара, територията е гранична, пресечена и не може да се засече точно. Няма опасност за населените места, няма бедстващи хора, не са застрашени и стопански сгради или площи с реколта, съобщиха от областната администрация в Хасково.

Втори голям пожар гори при село Сакарци. Там фронтът също все още не е уточнен, но пожарът се разраства и върви към близка широколистна гора. На място работят 5 противопожарни екипа. Изпратени са и допълнителни сили. Няма опасност за хората от близкото село, не са застрашени домове или площи със селскостопанска продукция, съобщиха още от областната администрация.

Към този час продължават усилията на огнеборците за потушаване на двата пожара. В района духа много силен вятър и работата на противопожарните екипи е изключително затруднена. Температурите остават високи. Рискът от разрастване на огъня – също.

Прогнозите на огнеборците са, че по тези два пожара ще се работи през цялата нощ.

Комисар Николай Вълчев съобщи, че през следващите 48 часа за Хасковска област е обявена екстремална степен за опасност от пожари. По дефиниция, екстремална опасност означава,  че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

 

Previous articleС първа копка ще стартира санирането на три блока в кв. „Простор“
Next articleПродължава гасенето на пожара при Маточина

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...