Продължава гасенето на пожара при Маточина

0

Край Маточина продължават усилията на пожарникари, военни, горски служители и доброволци за овладяване на пожара. Той се разгърна на фронт от 1200 декара и все още не е локализиран. Снощи огънят беше спрян на метри от селото. Горят лесонепригодни площи, суха трева и храсти. Пожарът се развива по посока р.Тунджа, съобщиха от областната администрация.

Към момента няма бедстващи хора, застрашени села и селскостопанска продукция. Ситуацията обаче се усложнява от бурния вятър и високите температури. За нея е информиран областния управител Станислав Дечев. Възможно е заради обстановката в областта да бъде свикан Областния кризисен щаб.

Големите пожари в района на Сакар планина, възникнали вчера при селата Сакарци и Присадец-Маточина са причинени от почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника, показват предварителните огледи на противопожарните екипи. Това съобщи директорът на РДПБЗН Хасково комисар Николай Вълчев. За това са свидетелствали и местни жители от поразените от огъня райони.

От Пожарната още веднъж призовават за изключително внимание и отговорност всички, които имат работа на открито. За Хасковска област е в сила екстремален риск от възникване на пожари. Кодът е червен. Това означава, че и най-незначителната небрежност, може да доведе до силни горски и полски пожари, които да се разгърнат на голяма площ и да доведат до сериозни икономически и селскостопански загуби.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания.

В момента в района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър, температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар.

В село Сакарци, където огънят вече изпепели над 800 декара площи, продължава обхода на засегнатите места. Екипи на пожарната ще останат на дежурство там през целия ден, за да не допуснат ново разпалване. Щетите от горящите вече едно денонощия площи в района на засегнатите села Сакарци, Присадец, Филипово и Маточина все още не са изчислени.

Междувременно четири нови огнища на пожари избухнаха в област Хасково през последния час. До село Младиново, община Свиленград, е пламнала и изгоряла плевня в частен двор, както и суха трева в околностите на стопанската постройка. Пожарът е овладян и няма опасност от разпространението му.

Сухи треви горяха и край село Орешец, община Харманли. Там огнището също е било погасено, като няма опасност за селото. Съмнения за умишлен пожар има в гористата местност между селата Княжево и Срем в община Тополовград. В община Ивайловград, землището на село Черничино, горят пасища и широколистна гора.

 

Previous articleПожарът от Присадец наближава Маточина
Next articleЗапочна санирането на три блока в кв. „Простор“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...