Майка и дъщеря обвинени в каналджийство

0

Девойка на 16 години и 40-годишната й майка – Мариана, от свиленградското село Капитан Андреево, са обвинени за каналджийство от районната прокуратура. Двете са подпомагали сирийци да преминат незаконно държавната ни граница, съобщиха от обвинението.

Седем сирийски граждани, след които и дете на 2 години, са открити от граничните власти в джипа „Сузуки Витара“, шофиран от майката. На 7 юли, около 5.00 часа, возилото било забелязано да се движи без светлини и с висока скорост. След преследване, полицейските служители успели да го спрат.

Групата била преведена от Турция в Гърция и от Гърция в България с лодки през река Марица, уточняват от прокуратурата. Водачи на сирийските граждани били двама афганистанци, които ги оставили край село Капитан Андреево и се върнали обратно в Турция по река Марица.

Нелегалните били натоварени в джипа на двете помагачки. На обвиняемите било обещано заплащане от по 50 евро за всеки от сирийските граждани. По делото се издирва и трето лице, което наело двете обвиняеми да преведат чужденците през страната.

М.И. и Г.И. са били задържани от Районна прокуратура-Свиленград за срок от 72 часа. Определени са им мярки за неоткление. На 40-годишната жена тя е „парична гаранция“ от 1000 лева. Девойката пък ще бъде надзиравана от инспектор от Детска педагогическа стая. Двете са били с чисти криминални досиета.

В законния срок Районна прокуратура-Свиленград ще внесе бързото производство за разглеждане в съда, допълват от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...