Свиленградчани се впускат в приключение до края на света

2

Свиленградчанинът Михаил Ботев и свиленградският адвокат Щерю Щерев ще преминат най-дългата магистрала – Панамериканската. Пресичането на най-известния маршрут в света е дългогодишна мечта на 51-годишния юрист, който не крие любовта си към пътешествията, а осъществяването й предстои след броени седмици. Потеглянето е планирано за края на юли, а финалът на обиколката е около Коледа.

Приблизителната дължина на признатия от Рекордите на Гинес за най-дълъг автомобилен път на планетата е 30 хил. км. Той започва от градчето Прудоу Бей на брега на Северния ледовит океан в Аляска и достига чак до Края на света, както е известен градът Ушуая в Аржентина. Панамериканската магистрала е построена, за да свърже държавите в Северна и Южна Америка. Експедицията ще премине през 14 държави – САЩ, Канада, Мексико, Гватемала, Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу, Чили и Аржентина.

На места пътят преминава в най-обикновено шосе. Близо 2 хил. км от магистралата са оф роуд. В региона Дариен, в източната част на Панама, където се намира непроходимата джунгла, тя е прекъсната. Районът има и лоша слава. Известен е с наркокартелите и отвличанията с цел откуп. Тук експедицията ще използва алтернативен начин за придвижване.

За любителите на приключенията емоцията от този маршрут си заслужава, разказва инициаторът и основен двигател на идеята Щерю Щерев. Петмесечното пътуване ще премине през всички климатични пояси, надморската височина на места достига до 5 хил. м. След суровата, но пъстра природа на Аляска, гледките ще се сменят с джунгли, високопланински проходи, вулкани и фиорди на юг, до края на континента. Планът включва множество отбивки от основните отсечки на Панамериканската магистрала, например до индианските селища, до Вещерския пазар в Мексико сити, до руините на древния град на маите Тикал в Гватемала, архипелага Сан Блас, съставен от 320 островчета край бреговете на Панама, обсерваторията Паранал в пустинята Атакама и още много, много други.

„От пет години си мисля за това пътуване, но по едни или други причини все не оставаше време, разказа адвокат Щерев. Миналата година лятото окончателно реших, че тази година това трябва да се случи. И септември месец в сайта на Клуба на пътешественика публикувахме обява, че събирам екип”.

Екипът е от общо четирима души. Друг свиленградчанин, който от дълги години живее в Щатите, професионален шофьор и механик – Михаил Ботев, ще се грижи за придвижването със седемместния джип и ще отговаря за поддръжката му, професионалният водач с отлично владеене на английски и испански – Румяна Христова, ще отговаря за логистиката, фоторепортерът на „Дневник“ Георги Кожухаров ще документира експедицията с фотографска техника и дронове. Пътешествието и спирките по пътя ще могат да се следят във Фейсбук на страницата „Панамерикана 2017-2018“, където непрекъснато ще се качват снимки, видео и истории от приключението. Както и през интернет страницата на „Дневник”. Амбицията на екипа е да направят и документален филм от пътешествието и местата, които ще посетят, който да бъде излъчен по една от националните телевизии.

В повечето държави през които минава Панамериканската магистрала вече съм бил по отделно, разказва още Щерю Щерев. Но все исках да се връщам, допълва той, припомняйки си първото екзотично пътуване – Перу, през 2012 г.: „Палитра от цветове, хората – добронамерени”. „Ходил съм и в Азия – Виетнам, Тайланд, Камбоджа. Но тази част на света повече ми харесва. В Азия не ми е същото. Харесвам Латинска Америка”.

Подготовката за приключението е на финалната права – оборудването, изборът на автомобил. Все още се водят разговори с различни спонсори за пътните застраховки, горивото, сателитните телефони, тъй като през много от тези места няма комуникации.  Бюджетът е максимално свит, а част от нощувките ще бъдат по схемата: хостели, палатки и каучсърфинг /мрежа за гостоприемство/. Сбъдването на мечтата обаче е на крачка от ентусиастите.

„Във всеки човек има приключенски дух. Кой не иска да пътува и да вижда нови и нови неща!? Пожелавам си това пътуване да приключи благоприятно, каза адвокат Щерев. Не може да няма премеждия, разбира се. Така и удоволствието, и тръпката ще е по-голяма. Но нека всичко да приключи благоприятно. Това си пожелавам!”

 

Previous articleПГССИ „Христо Ботев” изпрати Випуск 2017
Next articleБио производителят Павлин Николов: Бях едва 10-годишен, когато получих първия си кошер

2 COMMENTS

 1. Статията преписана от друга медия.

  За сега „експедицията“ не показа никакви снимки от САЩ и Канада, а това е най-цивилизования участък от маршрута. Фотографа е гола вода, ако не кара колата трябва да има време да подготви материал за публикуване когато имат достъп до интернет.
  После от Мексико на долу ще става все по-трудно с интернета да не говорим за опасностите.
  Почвам да се притеснявам че не са достатъчно поготвени за латинска америка, щом ги обраха в Канада.
  Който е ходил в латинска америка знае че водата причинява повръщане и диариа дори само ако се ползува за измиване на плодове и зеленчуци , да не говорим за пиене.

  Пожелавам им успех и много много ама много късмет.

 2. Г-н Директор,лицето Анастас Попов се готви за учиучил без конкурс,било му обещано.Да ви припомня че той негласуваше за ГЕРБ,аз също имам образование за учител или поне някой кадърен човек да изберете.Този Попов е пълен некадърник,а и не е хубав човек

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...