Празнично шествие за 24 май в Свиленград

0

С традиционното шествие по пешеходната улица, Свиленград отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Парадът беше поведен от изявени ученици от града, които носеха портрета на светите братя Кирил и Методий, икона, трансперант „Върви, народе, възродени” и националния флаг.

В шествието се включиха училища, детски градини, спортни клубове, танцови школи и културни деятели, съпроводени от аплодисментите на събралото се множество и изпълненията на Духов оркестър „Костадин Манов” и детската духова школа.

абитуриенти

Абитуриентите на СУ „Д-р Петър Берон” дефилираха с тениски, с надпис „Добро сърце”. Младежите от училището дариха средствата, които иначе биха отделили за скъпи тоалети за церемонията по изпращането си, за лечението на 8-годишната Ели от Свиленград, която страда от детска церебрална парализа.

абитуриенти

По традиция, навръх 24 май, от ПГССИ „Христо Ботев” се сбогуваха със своите зрелостници. Ритуално абитуриентите засадиха върба на Алеята на випуските, в двора на училището, като продължиха традицията на своите предшественици от Випуск 2016. След това ученици и учители се включиха в шествието.

кмет
Снимка: Гости на шествието бяха депутатът от Свиленград – инж. Никола Динков, кметът на общината – инж. Георги Манолов, заместник-кметът Мария Костадинова, директори на дирекции от Община Свиленград.

Празникът в Свиленград започна с тържествен молебен в църквата „Св. Троица”. За празничното шествие тротоарните площи бяха освободени от разположените от собствениците на заведения маси и столове. Специално място, до Духовия оркестър, беше отделено за децата от духовата школа. Пъстрият парад завърши с общо музикално изпълнение и с изпълнение на мажоретния състав.

Духов оркестър „Костадин Манов“ и детската школа

мажоретки

Previous articleВръчиха ежегодните награди „Учител и ученик на годината”
Next articleСвиленград изпрати 64 абитуриенти на СУ „Д-р Петър Берон”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...