Кметът: 2010 – година на ВиК и ремонт на улиците

0

Основен приоритет на Свиленград през 2010 г. ще бъде инфраструктурата, каза кметът на общината инж. Георги Манолов. За ремонта на улици и водопроводи ще използваме средствата по европейските програми. Средствата за ремонт на водопреносната мрежа ще търсим по ОП “Околна среда”, а за улиците по “Развитие на селските райони”.

“След като миналата година заложихме на социалните проекти, детските площадки и хората в неравностойно положение, през 2010 ще инвестираме във водния сектор и ремонта на разбитите улици,” каза градоначалникът. Според Манолов няма логика първо да ремонтираме улиците, а после да къртим за смяна на водопровода. Той подчерта, че и от двете неща градът има крещяща нужда.

Заради финасовите възможности на програмите обаче, ще трябва да се редуцират някои от проектите, които са подготвени вече на 90% и чакат само да бъдат подадени. На първо място ще се редуцира т. нар. интегриран воден проект. Общината ще смъкне сметките по него от 96 млн. лв. на 56 млн. лв. Той ще включва и довършването на кв. Гебран и канализация на кв. Капитан Петко войвода, както и задължителната пречиствателна станция.

Заради мащабите на сумите, проектът ще трябва да бъде подаден директно в Брюксел. Одобрението на Европейската комисия и отпускането на парите обаче може да се забави от порядъка на 3-4 месеца от старта. Затова може да се наложи да се тегли нов облигационен заем, с разрешението на местния парламент, разбира се. Предварителните изчисления показват, че само смяната на водопровода в града може да излезе около 10 млн. лв.

Заем ще се наложи да теглим и по втория вариант, разработен от общинска администрация. Ако кандидастваме пред Министерството, можем да получим само 24 млн. лв.

След ремонта на водопреносната мрежа ще се инвестира в ремонта на улиците. Приоритет през тази година ще бъде още водоснабдяването на с. Студена, което от няколко десетилетия е на воден режим, на с. Капитан Андреево и канализацията в с. Мезек. Това ще стане възможно и с пари от програмата за Развитие на селските райони.

Previous articleРеформата реже приходите на болницата
Next articleТютюнджиите се отказаха от протести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...