Тютюнджиите се отказаха от протести

0

Вчера протести на тютюнопроизводителите на гръцката граница нямаше. На пътя за Гърция на пост имаше само жандарми и полицаи. Те обаче ще останат като гаранция за спокойното преминаване на пътниците още ден. Преговори посред нощ вчера убедиха стопаните да си останат по домовете.

Тютюнопроизводителите настояваха да запазят премиите си от изминалите години. Затова те заплашиха с протести на гръцката граница вчера. На тях трябваше да излязат 46 хил. тютюнджии от страната. В Свиленградско с този традиционен поминък си изкарват прехраната над 200 семейства.

Правителството предложи на производителите национално доплащане. Всеки производител има право на държавната помощ. Документите обаче трябва да се подадат от първи март до 30 май в министерството на земеделието.

Друг вариант за намиране на средства за новата реколта е кредитирането от търговски банки. „Ще инициираме среща с банките, за да получат тютюнопроизводителите кредитни линии”, каза министърът на земеделието Мирослав Найденов. Ръководството на Фонд Тютюн ще бъде сменено след проверката, назначена от премиера. Правят се и проверки дали има тютюнопроизводители, заявили субсидии за нереални количества продукция.

От тях са се облагодетелствали фиктивни производители, а реалните свиват коланите, каза още министърът. Проверката трябва да приключи до две седмици.

Previous articleКметът: 2010 – година на ВиК и ремонт на улиците
Next articleБюджетът на свиленградската болница орязан наполовина?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...