Реформата реже приходите на болницата

0

Една трета по-малко приходи очаква да получи за тази година болницата в Свиленград заради реформата в здравеопазването, каза управителят й д-р Димитър Ермов за svilengrad24. Въпреки че Многопрофилната болница за активно лечение успя да покрие критериите и единствена в района оцеля, сега тя ще обслужва повече пациенти, но на практика ще разполага с по-малко пари в сравнение с миналата година. В Свиленград вече приемат пациенти на закритите болници в Любимец, Харманли, Тополовград и Ивайловград.

От 2006 г. насам болницата в Свиленград генерира приходи на базата на клиничните пътеки. Тази година те стават 77. Тук разполагат с 5 отделения плюс това по хемодиализа и често са сочени като добър пример за функционирането на общинска болница, тъй като имат необходимата апаратура, специалисти и битови условия.

“По приходи и брой пациенти, сме на 14 място в страната сред общинските болници, каза д-р Ермов, като в топ 20 влизат и тези в София, Пловдив и Казанлък, все големи градове”.

Въпреки че общинската ни болница е реално работеща (през последната година пациентите, минали от тук са 6 700, през 2005 техният брой е бил 3 800), здравната реформа може да предизвика и тук сериозни проблеми. Коментира се, че заради намалените средства за здравеопразване и преминаването към делегирани бюджети, болницата  в Свиленград ще получи само две трети от досегашните средства.

“Намаляването на парите с 33% ще ни изправи пред следния проблем. На двадесетия ден на месеца, ние ще сме изразходвали средствата, а пациенти ще продължават да идват. Така за няколко месеца разходите ни ще надвишат значително приходите и ние неминуемо ще задлъжнеем, въпреки че досега сме били работещо на печалба заведение, сочат прогнозите на д-р Ермов. Последствията ще са невъзможност да плащаме адекватно на персонала, а той от своя страна да търси нови възможности в областните градове”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...