Реформата реже приходите на болницата

0

Една трета по-малко приходи очаква да получи за тази година болницата в Свиленград заради реформата в здравеопазването, каза управителят й д-р Димитър Ермов за svilengrad24. Въпреки че Многопрофилната болница за активно лечение успя да покрие критериите и единствена в района оцеля, сега тя ще обслужва повече пациенти, но на практика ще разполага с по-малко пари в сравнение с миналата година. В Свиленград вече приемат пациенти на закритите болници в Любимец, Харманли, Тополовград и Ивайловград.

От 2006 г. насам болницата в Свиленград генерира приходи на базата на клиничните пътеки. Тази година те стават 77. Тук разполагат с 5 отделения плюс това по хемодиализа и често са сочени като добър пример за функционирането на общинска болница, тъй като имат необходимата апаратура, специалисти и битови условия.

“По приходи и брой пациенти, сме на 14 място в страната сред общинските болници, каза д-р Ермов, като в топ 20 влизат и тези в София, Пловдив и Казанлък, все големи градове”.

Въпреки че общинската ни болница е реално работеща (през последната година пациентите, минали от тук са 6 700, през 2005 техният брой е бил 3 800), здравната реформа може да предизвика и тук сериозни проблеми. Коментира се, че заради намалените средства за здравеопразване и преминаването към делегирани бюджети, болницата  в Свиленград ще получи само две трети от досегашните средства.

“Намаляването на парите с 33% ще ни изправи пред следния проблем. На двадесетия ден на месеца, ние ще сме изразходвали средствата, а пациенти ще продължават да идват. Така за няколко месеца разходите ни ще надвишат значително приходите и ние неминуемо ще задлъжнеем, въпреки че досега сме били работещо на печалба заведение, сочат прогнозите на д-р Ермов. Последствията ще са невъзможност да плащаме адекватно на персонала, а той от своя страна да търси нови възможности в областните градове”.

Previous articleС 10 км в час по автомагистрала “Марица”
Next articleКметът: 2010 – година на ВиК и ремонт на улиците

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...